The Concert For Bangladesh

Benefit Concert

מופעי צדקה

אמני רוק למען נזקקים בעקבות הקונצרט למען נפגעי הסופה סנדי
0/5

למופעי צדקה (benefit concerts, או charity concerts) מתגייסים סלבריטאים – אמנים ובדרנים בעלי שם מהמוסיקה, מהבידור, מהקולנוע והטלוויזיה. המטרה בדרך כלל הומניטארית לסייע  בעת משבר/אסון – רעב, נזקי סופות, משבר פיננסי של אומה או של קבוצה מסוימת. המטרה: לא רק להתרים ולסייע כלכלית, אלא בעיקר לעורר מודעות, ואין כמו ידוענים לנצל את התהודה התקשורתית כדי להצליח בכך. מבין עשרות מופעי הצקה בלטו במיוחד:
הקונצרט למען בנגלדש – היה קונצרט הצדקה הגדול הראשון ב-1971 אורגן ע"י הביטל ג'ורג' הריסון וראווי שנקר בשני מופעים במדיסון סקווור גרדן בניו-יורק כדי לאסוף תרומות למען פליטי בנגלדש. השתתפו בהם בנוסף גם בילי פרסטון, רינגו סטאר, אריק קלפטון, לאון ראסל ובוב דילן. היה זה מופע הצדקה הראשון מסוגו, שבו כוכבי רוק הופיעו לקהל המונים כדי לגייס כספים למטרה נעלה למען פליטי מלחמת השחרור של בנגלדש שהצטרפו אל פליטי סופת הצקלון שפקדה את מזרח פקיסטן וגרמה למותם של חצי מיליון אנשים. (הקונצרט הזה תועד באלבום ובסרט)

בוב גלדוף, זמר הרוק האירי, ארגן ביולי 1985 יחד עם מידג' יור , סולן אולטרווקס, את ה – לייב אייד (Live Aid), מופע רוק שמטרתו לסייע לרעבים באתיופיה. האירוע התרחש במספר מקומות בעולם: אצטדיון וומבלי בלונדון ואצטדיון JFK בפילדלפיה ובהופעות קטנות יותר במוסקבה וסידני. האירוע הועבר בשידורי לווין, ל־1.5 מיליארד צופים ברחבי העולם.
לייב 8, הקונצרט שנערך ביולי 2005 – נועד להפעיל לחץ ציבורי על מנהיגי שמונה המדינות המתועשות, בטרם התכנסותן לוועידת ה-G8 בסקוטלנד כדי לגרום למחיקת החובות של מדינות מדינות אפריקה, המצויות בגירעון תקציבי, וקורסות תחת נאל חובות של מיליארדי דולרים למערב. מחיקת החוב, על פי טענתם מארגני האירוע, תסייע לצמצום העוני באפריקה. בין יוזמי בלייב 8 היו בוב גלדוף ו – U2.
הפארם אייד –קונצרט צדקה שנערך ב-1985 בשמפיין אילינוי נועד לאסוף כספים  גדי סייע לאיכרים אמריקניים להציל משקיהם. ה – family farmers בארה"ב יצגו בעיקר משקים קטנים, רבים מהם פשטו רגל מול המשקים הגדולים והמודרניים. השתתפו בארוע וילי נלסון, ג'ון מלנקמפ וניל יאנג. הוא נתמך גם ע"י בוב דילן.
לייב ארת' (Live Earth) (מופע לכדור הארץ) הוא השם שניתן לקונצרטים שנערכו ב-7 ביולי 2007, במקומות שונים, כשמטרתם להעלות את המודעות לשינויי אקלים מעשי ידי אדם (התחממות עולמית), לעודד אנשים לחיות חיים אקולוגיים יותר. באירועים השונים הופיעו למעלה מ-150 אמנים מרחבי העולם על מספר במות ביבשות שונות.. אחד הנואמים המרכזיים שנאם במופע בוושינגטון היה סגן נשיא ארצות הברית לשעבר אל גור, שמאז הפסדו בבחירות לנשיאות ארצות הברית עסק בפעילות הסברה בנושא התחממות כדור הארץ.
הסופה הוריקן סנדי (2012) הרימה את מפרשי ענקי הרוק, בראשם שני ילידי ניו-ג'רזי, מאזורי האסון הבולטיםברוס ספרינגסטין וג'ון בון ג'ובי. אליהם הצטרפה כריסטינה אגילרה, מי שנולדה בסטטן איילנד בחלקה הדרומי של ניו-יורק. את קונצרט  ההזדהות עם קורבנות סופת ההוריקן  (כ-100 הרוגים, הרס ענק לאזורים שלמים) שדרה NBC תחת הכותרת – "הוריקן סנדי – ממתכנסים יחדיו" – Hurricane Sandy: Coming Together.
הביקורת על מופעי הצדקה ברוק לא התמקדה רק בכך שסלבריטאים מנצלים מצוקה כדי לזכות בפרסום,  אלא גם על כך שהאווירה שנוצרת סביב אירועי הצדקה ההמוניים אינה של הזדהות עמוקה עם מצוקה. וגם: כל התופעה הנקראת "גלדופיזם" (ע"ש מייסד מופעי הצדקה בוב גלדוף) הופכת את הסלבריטאים לדוברים היחידים של הנזקקים או המטרה שלשמה קמה הצעקה. ביקורת אחרת טענה שהקונצרטים האלה נועדו לנקות מצפונם של הכוכבים העשירים מול העניים.

The Concert for Bangladesh, August 1, 1971

מופעי הצדקה הגדולים
כריסטינה אגילרה, ברוס ספרינגסטין, בון ג'ובי בקונצרט לנפגעי סופת ההוריקן

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן