Original All הג'אז הישראלי הצעיר המובחר

אבישי כהן מציג

זאפה ת"א
4.5/5

הם עדיין לא כוכבי-על בג'אז העולמי, אבל הם מנגנים כמו כוכבי הג'אז הבאים, חלקם עם פוטנציאל מוכח להגיע רחוק. כולם – על טהרת הג'אז הישראלי. גם אבישי כהן, סופרסטאר ג'אז, אבי הפרויקט, מאמין כי מדובר בנבחרת העתיד של הג'אז הישראלי, אחרת הוא לא היה לוקח על עצמו את הפרויקט לקדם את הנגנים וההרכבים ששמענו במועדון זאפה, רובם מוכרים לכותב שורות אלו, עד כדי כך, שיכולותיהם כיוצרים ונגנים כבר אינם זקוקים להוכחה.
התכנסנו להשקת האלבום All Original,המכיל מוסיקה מיצירותיהם של עומרי מור, ניתאי הרשקוביץ, רביעיית עופרי נחמיה, רביעיית שחר אלנתן, וההרכב ג'ופיטר.
אחרי הערב הזה אפשר לומר – יש דור המשך נפלא לג'אז הישראלי. השאלה היא אם יש לו עתיד בישראל. מהקבוצה הנ"ל שנבחרה ע"י אבישי כהן – חייב לנו הופעה הפסנתרן ניתאי הרשקוביץ, שלא הגיע לנגן בערב הזה, כיוון שהוא ניגן בחו"ל. 
התחלנו עם רביעיית המתופף עופרי נחמיה (20) עוד בתקופת התיכון, תלמה ילין, השתלב במסגרות נגינה מקצועיות כשהוא מתופף בהרכבים של אמנים ישראלים מובילים, עם אבישי כהן, אלי דג'יברי, דניאל זמיר ועוד. הרביעייה שהציג מנגנת חומרים פרי יצירתו, וכבר הספיקה להופיע באירופה ובפסטיבל הג'אז באילת. עם עופרי ניגנו בערב הזה שחר אלנתן (גיטרה), גדי להבי (פסנתר), אורן ארדי (קונטרה בס). החבורה מנגנת ג'אז מלודי ייחודי. אהבתי במיוחד את Memories of a Visionary בשילוב המעודן היפה בין קונטרבס-תופים-פסנתר, בנגינה רבת ההשראה של שחר אלנתן, מנגני הגיטרה המובחרים, שצמחו בג'אז המקומי. האלתור היצירתי שלו בלט גם בקטע היפהפה – Break Through.
מנה שנייה: "ג'ופיטר": הרכב של 7 נגנים, שנולד במיוחד לפרויקט "הכל מקורי". תומר בר – פסנתר, יותם בן אור – מפוחית, ארז פוייר – חצוצרה, אלכס לוין – סקסופון טנור, אלון ניר – קונטרבס, אביתר סליבניק – תופים. ההרכב ייחודי בצליל הנשיפה – שילוב של סקסופון, חצוצרה ומפוחית. שמענו שני קטעים: ,Jupiter כשמו של ההרכב, מאת תומר בר, קטע תחושתי שנבנה באינטראקציה עם שירתו של בר על היקום. המלודיה הקרינה משהו מאוד ישראלי. ב"קפקא על החוף" (של יותם בן אור) שמענו צלילים יותר ליריים של המפוחית והסקסופון, כאשר הפסנתר משתלב בזרימה נפלאה לתוך הסיפור הג'אזי. הסיום בקטע הבלוזי – "1 ביולי" –יצירה רבת גוונים באלתורים מהוקצעים רבי השראה. כאן הרגשתי לגמרי מועדון ג'אז ליגת על בניו-יורק.
מנה שלישית: את הפסנתרן עומרי מור הגדיר אבישי כהן – ראשון הצעירים, כלומר, כבר לא כל כך צעיר (30) למעשה מבוגר לעומת נגנים בני 18 שהשתתפו בערב הזה. אבישי כהן ניגן עם עומרי לראשונה, כשהיה בן 16. "התנסיתי עד אז בנגינה עם ענקים כמו צ'יק קוריאה, וכששמעתי את עומרי, הרגשתי כי מדובר באחד הנגנים הטובים בעולם…"
אחרי המחמאה הענקית, לא נותר לעומרי מור אלא להתיישב לפסנתר ולהוכיח שלא מדובר בהיסחפות של כהן. עומרי ניגן קטע מורכב מאוד – צירוף של 3 קטעים על בסיס המוסיקה האנדלוסית האלז'יראית – מפתיח איטי ונוגה למקצבים מהירים של 11/8 ו – 6/8.
אני עוקב אחרי מור מאז שמעתי אותו מנגן (גיל 16) במועדון "הגדה השמאלית" עם דניאל זמיר ועד לדואט במשכן לאומנויות הבמה עם הפסנתרן האיטלקי סטפאנו בולאני. היום אפשר לדבר על פסנתרן וירטואוז המשייט בבטחה על הקו שבין תרבות מזרחית לתרבות מערבית במסגרת פרויקט אנדלוג'אז, שבכורתו הייתה בפסטיבל הג'אז בים האדום ב-2010, והציג תמהיל של ג'אז ומוזיקה אנדלוסית. מסכים עם אבישי כהן – כוכב ג'אז ברמה הבינלאומית הגבוהה.
מנה רביעית: רביעיית שחר אלנתן – עם גדי להבי – פסנתר, אברי בורוכוב – בס, עופרי נחמיה תופים. את אלנתן שמעתי בפסטיבל ג'אז בים האדום קיץ 2014, גם אז עם להבי ונחמיה. כתבתי אז, שאלנתן מנגן נפלא גיטרה ברמות אלתור, שהזכירו לי את פט מת'יני. גדי להבי, צעיר מאוד, מנגן סולו פסנתר המעיד על עומק ובשלות נגינה של שנים. התיפוף של עופרי נחמיה הוא חלק מהאופי המאוד מסוגנן-יצירתי של הרביעייה הזו.
שורה תחתונה: הצדעה לאבישי כהן, שהצטרף בסיום לג'אם מלהיב, על הפרויקט. יש לישראל מה לייצא בג'אז, ונראה שאכן מדובר יותר ביצוא מאשר בפעילות בזירה המקומית, שבה הג'אז המקורי פונה לקהל מצומצם, וגם אינו נהנה מחיזור התקשורת. לא סתם ביקש אבישי כהן, שנראה ונשמע כמו אביהם של הנגנים, מהקהל לצלם את ההשתחוות של כל החבורה בסיום ולהעלות תמונה לפייסבוק. אם לא התקשורת אז לפחות הקהל.

בתמונות מלמעלה: אבישי כהן וגדי להבי, ג'ופיטר, שחר אלנתן, עופרי נחמיה, יותן בן אור, עומרי מור

צילום: מרגלית חרסונסקי

וידיאו 1: ג'ופיטרה-1 ביולי

   רביעיית עופרי נחמיה, עומרי מור, ג'אם עם אבישי כהן

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן