שיחה עם עדנה גורן

0/5

הכנסתי את השם עדנה גורן לחפשן אתר המוסיקה בו אתם גולשים עכשיו, וקיבלתי אותה בהמון הקשרים. האחרון: עדנה דוהרת על "הטנדר נוסע" (אורלנד-וילנסקי) בעיבוד מוסיקת מערבונים בדיסק החדש של הגרובטרון – "הדרך מתמשכת".
מצאתי את עדנה גורן באוסף של יורם טהרלב בשיר "מנדלבאום", ב"לילה בדרום" – דואט עם קובי רכט באוסף של חיים חפר, "רטט", באוסף "מיטב הנעימות והקטעים האינסטרומנטאליים במוסיקה הישראלית" – לחן של אלברט פיאמנטה מבוצע על ידה בהקלטה מ-1969. ג'אז בדה-בה-דה-בה, וגם זו מנגינה שהשתמרה עם הזמן.
עוד? ב"כלניות וזמר", אוסף שירי משה וילנסקי. אני מגלה באמצעותה את השיר "חלמתי את שירת הזמיר" מאת שאול טשרניחובסקי בביצוע האינטימי המיוחד שלה. וכמובן באלבום ובמופע המשותף עם קובי רכט, ערב שירי סשה ארגוב או כפי שהוא נקרא – "שוב בשניים לסשה ארגוב", שהתבסס על תקליט מ-1968, שעל עטיפתו נראים עדנה גורן וקובי רכט בפינת שלמה המלך ארלוזורוב ת"א ליד תחנת אוטובוס דן (לרסקו) יצא בנובמבר 1968. כתבתי אז: "הפרשנות שלה מעניקה אווירה חמה מיוחדת למוסיקה של ארגוב. שומעים אצלה את התחושה המיוחדת שליד הטקסט. גורן שרה את השירים האלה בדרכה המיוחדת, כמו ששום זמרת לא יכולה לשיר. זה נשמע אולי טיפה מיושן, אבל יש כאן משב חם יפה מהעבר".
והנה לאחרונה, פגשתיה שוב בפסטיבל הג'אז הבינלאומי באילת, הפעם בערב הצדעה לדור מייסדי הג'אז בישראל – שבעה מוותיקי נגני הג'אז חוברים למופע מיוחד לשנת ה-60 למדינה. מוסיקאים שהשאירו חותמם על הג'אז בישראל מארחים את עדנה גורן. ניגנו שם אלברט פיאמנטה – סקסופון אלט, ג'ס קורן – סקסופון טנור, מורטון קם – סקסופון טנור, ממלו גיטנופולוס – חצוצרה, דני גוטפריד – פסנתר, אלי מגן – בס, ארל'ה קמינסקי – תופים.

"קראו לי הבכירה מבין זמרות הג'אז בישראל. אין לי בעיה עם זה", אומרת עדנה בראיון טלפוני. "האמת היא שזוהי עובדה."
זמרות מהדור שלך כבר אינן שרות. איך את משמרת את האיכויות המצוינות האלה?
"אין לי תשובת מחץ. אולי הגנים, אולי המזל. אולי החזרה לזמר הישראלי הקלאסי. בזמן האחרון באמת הייתה לי עדנה. היו תקופות שלחלוטין לא שרתי. בין השאר, מגיעות פניות מפסטיבלים כמו עין גב, חולון. אנשים ניגשים מאחורי הקלעים להגיד דברים. זוכרים את השירה שלי ב"שני קולינמל", פסטיבל הזמר של 1966, אז הופעתי יחד עם אריק איינשטיין. אני זוכרת שהוא הסתובב עצבני מאחורי הקלעים. אני לא בטוחה שהוא יזכר, שגם אני רעדתי אז מפחד. אני לא אוהבת תחרויות"
בג'אז עדנה התאהבה מהקשבה לרדיו עוד בטרם פטיפון ותקליטים. תחנות החובה של אז, שנות השישים היו הבי.בי.סי האנגלי והווייס אופ אמריקה. אהבה ראשונה לזמרת  – דוריס דיי, הזמרת ושחקנית הקולנוע הבלונדית. מצד אחר – התאהבה בשירי הדת השחורים – הספיריצ'ואלס. הזמרת השחורה הראשונה ששבתה אותה הייתה מאהליה ג'קסון ואחריה – דיאנה וושינגטון, אלה פיצג'ראלד, שרה וון, וגם פרנק סינטרה, לו רולס וסמי דיוויס. סטנדרט'ס ממחזות זמר אמריקנים. ביג בנדס. לשיר מקצועית החלה בתזמורת חיל האוויר (אריך רייך, אז המנצח של התזמורת שלח אותה להתמקצע אצל מי שנחשב אז חלוץ בג'אז הישראלי – פי.סי אושרוביץ') , אבל עוד לפני כן התאהבה באלביס פרסלי, והאמת – אם יציעו לה היום להעלות תוכנית שכולה אלביס פרסלי – עדנה תקפוץ על זה כמציאת שלל. "הלוואי, הלוואי" היא אומרת. "זו משאת נפשי משנים"
למה אלביס ולא קליף ריצ'ראדס? "לא שנאתי את קליף. אלביס היה בשבילי שילוב מדהים של בלוז, בלדות וגם רוקנ'רול. ואגב, זכיתי לראות אותו בהופעה ב-1970 בלאס וגאס, אם כי לא מרטתי את השיער"
ואת עושה משהו כדי לשמור על כושרך הזמרתי? – "ממש כלום. מעולם לא למדתי בצורה מסודרת. דיברנו כבר על גנים. דודה שלי היא הזמרת אסתר גמליאלי. בבית הייתה תמיד מוסיקה, והיה לי דוד ששר בחישטרון, שהיה מגיע אל הורי ושר סאמרטיים בסגנון ג'אזי.
מי מהזמרות הישראליות מרגשת אותך כיום? "לריקי גל יש את זה. אסתר עופרים. וגם יפה ירקוני שתמיד אהבתי כי תמיד היה בה איזשהו פילינג ג'אזי"

פילינג ג'אזי. זה אולי סוד השימור של עדנה גורן, גם כשהיא שרה סשה ארגוב עם קובי רכט בליווי הרכב של מי שיזם את הערב – נגן הבס צור בן זאב, עדי רנרט – קלידים, ופפו ואיתן איצקוביץ' לחילופין על התופים, אורן בן אבי – סקסופון.

 

עדנה גורן בפסטיבל הג'אז אילת – דור המייסדים מצדיע לשנות ה-60

עדנה גורן – אוסף המיטב

עדנה גורן וקובי רכט – חוזרים בשניים לסשה ארגוב

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן