ירושלים ונצרת

פסטיבל העוד נובמבר 2009

על המופעים
0/5

פסטיבל העוד הבינלאומי ירושלים 2009, (12.11-26.11 בירושלים, 24.11-27.11 בנצרת) מופק על-ידי בית הקונפדרציה בירושלים ובניהולו האמנותי של מנכ"ל הבית, אפי בניה. חוגג עשור להיווסדו. תהיה זו גם השנה השישית לקיומו כאירוע בינלאומי. במהלך שנות קיומו צבר הפסטיבל מעמד וחשיבות בינלאומיים, ולפני חמש שנים התקבל לפורום האירופי של מנהלים אמנותיים של פסטיבלי מוסיקת עולם.
השנה יתקיימו המופעים בבית הקונפדרציה, בתיאטרון ירושלים, במרכז ז'ראר בכר, בבית אביחי ובמרכז שמשון – בית שמואל בירושלים. נוסף לכך יתקיימו ארבעה מופעים בשלוחת הפסטיבל בנצרת.
בפסטיבל העוד 2009 בירושלים: הרוק הישראלי פוגש את המקורות: נקמת הטרקטור במחווה לרב והמשורר משה אבן-עזרא, ערן צור בעיבודים וחידושים לפיוטיו האבודים של ר' ישראל נג'ארה, דודו טסה משיב לחיים את הצלילים של סבו, המלחין דאוד אלכווייתי, במופע משותף עם יאיר דלאל וגם פסגת מוסיקת העולם: עומר פארוק טקבילק והאנסמבל שלו, ארא דינקיג'אן ויורדאל טוקג'אן במופעים מיוחדים לפסטיבל
בגדול מדובר במפגשים מוסיקליים בין תרבויות המזרח התיכון ותרבויות אחרות, כשבמרכזו ניצב העוּד, המכונה "מלך הכלים הערבי", ולצדו קרובי משפחתו וגלגוליו השונים בתרבויות המזרח והמערב: הלאוטה, הקמנצ'ה, הסאז, הגיטרה, הצ'לו והכינור.
על במה אחת יפגשו אמנים מאסכולות שונות, שיקיימו דיאלוגים המשלבים מזרח עם מערב וישן עם חדש, ואשר נרקמים ליצירה מקורית וחדשה.
כאמור במרכז הפסטיבל – רוק ישראלי פוגש במקורות. את הפסטיבל תפתח במופע בכורה עולמי להקת נקמת הטרקטור במחווה לרב והמשורר משה אבן-עזרא, מגדולי היוצרים בתקופת תור הזהב בספרד. מופע זה הוא המשך לפעילות המוסיקלית של הלהקה, שבראשית שנות התשעים ביצעה את "אל נורא עלילה" של ר' אבן-עזרא ומאז גם זכתה לתהילה עם הביצוע האלקטרוני ל"אדון הסליחות" ול"אחד מי יודע" שנכתב למופע המחול "קיר" של אוהד נהרין. כעת ממשיכה הלהקה את מסעה בנבכי עולם השירה היהודית העתיקה, ומקדישה ערב שלם לעולמו, לפועלו ולפיוטיו של ר' אבן-עזרא, בד בבד עם תחילת חגיגות השנה העשרים לפעילותה. במופע יתארחו נגן העוּד אליהו דגמי ואמנית הווידיאו שירה מיאסניק.
המוסיקאי ערן צור מעלה את "כך הוא התכוון במקור…", המוקדש לעיבודים וחידושים לפיוטים האבודים (המעטים שנותרו) של ר' ישראל נג'ארה בן המאה ה-16, מחשובי המשוררים היהודים. העיבודים מתחשבים בהוראות המפורטות שהותיר המשורר בכתביו. בביצועים העכשוויים יושמו המקאמים הטורקיים, וכן המקצבים והלחנים של שירים טורקיים, ערביים וספרדיים שקבע המשורר. משתתפים: ערן צור (שירה וגיטרה בס), אלעד גבאי (קאנון וזמרה) ויאיר הראל (כלי הקשה וזמרה).

יאיר דלאל ודודו טסה יוצאים יחד למסע אל שורשיהם העיראקיים המשותפים. דודו טסה הוא נכדו של דאוד אלכווייתי, מחשובי המלחינים היהודים העיראקים, וצלילי המוסיקה של סבו חלחלו אל המוסיקה שלו, המשלבת רגאיי, רוק וסממנים אתניים; יאיר דלאל מפורסם בין השאר בחיבוריו המופלאים בין המוסיקה הערבית למוסיקה היהודית, עם השפעות מהודו ועד הבלקן. השניים יבצעו שירים מקוריים לצד פיוטים בבליים ויצירות כליות.

מוסיקת עולם: לפסטיבל מגיע ענק מוסיקת העולם, עומר פארוק טקבילק, ואיתו האנסמבל שלו. טקבילק, שהופיע כבר בישראל, משלב בה בין המסורת הטורקית שעליה גדל לבין זרמי מוסיקה עכשוויים. בפסטיבל העוּד יבצע את המופע "צלילים של קסם ורוחניות", בהשתתפות נגנים מרחבי העולם, ובהם גם בנו מוראט בכלי הקשה. נגנים אחרים בהרכבו הבינלאומי של טקבילק הם בהאדיר סנדר מטורקיה (קאנון), יאניס דימיטריאדיס מיוון (פסנתר, קלידים), אנתוני מאזלה מארה"ב (גיטרה) וריבר גרגריאן מארה"ב (כלי הקשה).

שלושה נגני עוּד בכירים יקיימו מפגש נדיר וחד-פעמי: תייסיר אליאס מישראל המביא השפעות ערביות קלאסיות, ארא דינקיג'אן הארמני, אזרח ארה"ב ומייסד להקת נייט ארק, המייצג את המפגש בין המסורתי לעכשווי ויורדאל טוקג'אן, קול הדור העכשווי של היוצרים הטורקים, המושרשים היטב במסורתם העתיקה. השלושה יארחו את זוהר פרסקו. על המפגש אומר דינקינג'אן: "כאשר נפגשים על במה אחת עם ענקים כאלה, השאלה הראשונה היא, מה לנגן? התשובה היחידה היא לנגן את מה שאתה. בקטעי הסולו אאלתר ואנגן שירי עם ארמניים, ובנגינה בצוותא אהיה קשוב – ואשמח בשמחת האחרים. אני חבר גאה באחוות המוסיקה.

עוד מפגש מסקרן ומרתק הוא של שלושה סולנים צרפתים בעלי שם עולמי: אשף כלי ההקשה קייוואן שמיראני, משמר ומחדש של אמנות כלי ההקשה האירנית, מתמטיקאי ווירטואוז מוסיקלי שהופיע עם הרכבים אתניים והרכבי ג'אז ברחבי העולם כולו, אשף האקורדיון פרנסיס וארי ואמן העוּד, הגיטרה והבוזוקי טיטי רובן, אוטודידקט מסחרר ביכולותיו, שהקליט את אחד מאלבומי המוסיקה הצוענית הטובים ביותר אי-פעם לדעת מבקרים ומביני דבר. כל אחד בתורו, יפנה את מרכז הבמה לעמיתו וישמש כמלווהו.

סודהא ראגונתן, מגדולות המבצעות החיות של המוסיקה הקרנאטית (המוסיקה הקלאסית המסורתית של דרום הודו) תגיש את "הקול של דרום הודו", מופע המשלב מסורת עתיקה וסקרנות עזה באשר לתרבויות מוסיקליות אחרות.

סדרת המחוות המסורתית של פסטיבל העוּד תקיים השנה מחווה לשלושה מגדולי הזמר הערבי בכל הזמנים: עבד אלווהאב, אום-כלתום ופריד אלאטרש. את המחווה יבצעו שני אורחי כבוד של הפסטיבל, מן החשובים שבאמני המוסיקה הערבית: הזמר אליאס עטאללה יליד חיפה הנחשב לאחד מטובי המבצעים של שיריו של עבד-אלווהאב כיום, והזמרת ויולט סלאמה, ילידת חיפה, מן המוערכות והפופולריות שבזמרות המוסיקה הערבית בנות זמננו, המופיעה בקביעות על במות מצרים, ירדן, טוניס, תימן וארה"ב.

הזמרת הדר מעוז, בוכארית במוצאה, שהופיעה עם הרכבים כמו הברירה הטבעית, לב טהור וסולטנה, תגיש מסע מוסיקלי מבוכרה ופרס ועד צפון אפריקה, מרוקו ואנדלוסיה.
אנסמבל מכתוב יעלה את המופע "חיבורים מוסיקליים בכלי פריטה", המחבר בין סגנונות מוסיקליים שונים: מן המוסיקה המצרית והטורקית הקלאסית ועד המוסיקה הקלאסית האירופית, ההודית, הפרסית והמרוקאית, והג'אז.
תזמורת תרשיחא למוסיקה ערבית והסולן מוסטפא דחלה יקיימו מופע מחווה לסבאח פח'רי – הזמר והמלחין הסורי הנודע, נציגם לשעבר של האמנים בפרלמנט הסורי, ששבר שיא גינס בזכות מפגן מדהים של עשר שעות שירה רצופות.
ישראל בורוכוב יוביל את המופע "דבקה פנטזיה" בהשתתפותו ובהשתתפות עומר אביטל, חיה סמיר, יגאל מזרחי, הרביעייה הישראלית העכשווית, אברי בורוכוב, איל סלע, איתמר בורוכוב ויוחאי כהן המופע מוקדש למקורות הזמר הישראלי – מפגש בין החלוצים היהודים מאירופה לבין העוּד הערבי, המסורות הבדואיות והלחנים מן הכפרים הערביים. במופע יבוצעו השירים "את אדמה בלב מדבר", "חבורת האש", "דבקה חמור", "על גבעות שיך אבריק" ("אדמה אדמתי") ועוד רבים.

אנסמבל אן קורדייס מיוון, המתמחה במוסיקה ביזנטית חילונית, יופיע במזמורים ביזנטיים מקוריים ובנעימות עתיקות יומין לצד יצירות חילוניות קלאסיות ויצירות מקוריות במופע "מיתרי הממלכה הביזנטית – אז ועכשיו". האנסמבל יארח את הזמרת סופיה פפזוגלו, שהופיעה עם מיטב המוסיקאים היוונים (ובהם דלאראס, ארווניטאקי ואחרים).

שילוב מוסיקלי מיוחד יאפיין את המפגש בין המלחין הקלאסי-העכשווי רונן שפירא ונגן העוּד רמסיס קסיס, חבר האנסמבל היהודי-ערבי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. במרכז הערב תעמוד היצירה "מיתרי שלום" של שפירא לפסנתרים ועוּד, שבוצעה לראשונה בכנס מנהיגות לשלום בירדן. שפירא עצמו ינגן בשני פסנתרים, שאחד מהם מכוונן בסולם מזרחי. עוד בקונצרט: הזמרת יהלי תורן ורונן שפירא בתפילות ושירי משוררים, שיבוצעו עם חברי אנסמבל בית שלישי – הרכב המשלב בין טקסטים עתיקים וחדשים מן היצירה היהודית והעברית לבין צליליהן של מסורות מוסיקליות ממזרח וממערב.

בתמונות מלמעלה למטה: ארה דינקיג'אן, ערן צור, יורדאל טוקג'אן, סודהא ראגונתן, עומר פארוק טקביליק, נקמת הטרקטור

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן