בייעוצו המוסיקלי של עידן רייכל

סדרת מוסיקת עולם חדשה

בית האופרה המשכן לאומנויות הבמה
0/5

בית האופרה, המשכן לאומנויות הבמה חוזר להציע סדרת "מוסיקת עולם" – בייעוצו- ניהולו האומנותי של עידן רייכל. הסדרה הקודמת שנוהלה ע"י דובי לנץ ירדה לפני כ-5 שנים בגלל כישלון מסחרי. לדברי חנה מוניץ, מנכ"ל האופרה הישראלית, הסדרה ההיא נוהלה בידי הפקה חיצונית. הפעם מדובר בהפקה שכולה של בית האופרה.

עידן רייכל ומוניץ הציגו במסיבת עיתונאים את הסדרה החדשה הכוללת ארבעה קונצרטים, הראשון ב-26.11.2010. רייכל, בעל אוריינטציה גבוהה למוסיקת מהעולם, בחר ארבעה הרכבים, שניים מהם מאפריקה. לדבריו, ההרכבים מאפשרים גם לקהל המקומי לחצות גבולות למקומות מוסיקליים שהוא לא היה מגיע אליהם. זה אגב, המיוחד בהרכבי מוסיקת עולם, שמנהלים דיאלוגים עם תרבויות אחרות.

  

קונצרט ראשון: וויו פארקה טורה (Vieux Farka Toure)  26.11.2010

 

וויו פארקה טורה הוא זמר וגיטריסט, מהמשפיעים והידועים ביותר במאלי. הוא משלב מוסיקה מאלית אפריקאית מסורתית עם מוסיקה מערבית הכוללת רוק'נ'רול, רגאיי, פופ וסלסה. אביו, עלי פארקה טורה, נחשב לאחד מגדולי הגיטריסטים המאליים הבינלאומיים ומי שהוכיח שאת הנשמה האמיתית של הבלוז ניתן למצוא במערב אפריקה. טורה הבן לעומתו, הצליח לצעוד אל מחוץ לצילו של אביו כאשר הגיע עם רעיון רדיקלי אפילו עוד יותר – שילוב של הצליל השורשי עם הסאונד חוצה הז'אנרים של להקות הג'אמים ומוסיקת הדאב מג'מייקה. זהו שילוב ייחודי של גיטרות וירטואזיות ושורשים צפון מאליים מסורתיים שהביאו מבקרי מוסיקה ומאזינים אדוקים לכנות את טורה "הג'ימי הנדריקס של הסהרה". המוסיקאי בן ה-29 הופיע בפני מיליארד צופים בטקס פתיחת משחקי המונדיאל ביוהנסבורג, בהופעה שגם הוקלטה וראתה אור כאלבום. באלבומו הראשון שיצא ב-2006, השתתף גם אביו המנוח בחלק מן הקטעים, זיכה אותו בתשומת לב בינלאומית ולתשבחות המבקרים. אלבומו האחרון של טורה, "פונדו", עליו עבד יחד עם המפיק ונגן הבס הישראלי יוסי פיין, נחשב ע"פ iTunes לאחד מאלבומי מוסיקת העולם הטובים ביותר לשנת 2009. נוסף על כך, נכנס האלבום ודורג גבוה ברשימות אלבומי השנה של מבקרי הוול סטריט ג'ורנל, ניו יורק טיימס, ה-BBC ועוד.

טורה יגיע לארץ בליווי  5 נגנים: גיטרה אקוסטית, תופים, כלי הקשה וכלים אפריקאים מסורתיים.

 

קונצרט שני: קונצ'ה בויקה (Concha Buika) –  11.2.2011

 

קונצ'ה בויקה, זמרת פלמנקו ממיורקה אשר הייתה מועמדת בשנת 2008 בקטגורית אלבום השנה בתחרות הגראמי הלטיני. בויקה היא בעלת שורשים אפריקאיים והשפעות צועניות, והיא מבצעת מוסיקת פלמנקו בהשפעות מוסיקת נשמה אפריקאית וג'אז.

 

משפחתה במקור מגינאה המשוונית, קולוניה ספרדית לשעבר. אביה גורש מסיבות פוליטיות אך היא נולדה ב-1972 במיורקה, וסגנונה מושפע מהאוכלוסייה המגוונת שבמיורקה: מיליונרים אמריקאים, תיירים בריטים וגרמנים, וכן צוענים עניים ברובע שבו גדלה כנערה השחורה היחידה, ושמהם למדה את רזי הפלמנקו.

את הקריירה שלה התחילה בויקה באי הבילויים איביזה השכן. היא אף ניסתה את מזלה בלאס וגאס, אולם רק עם צאת אלבומה השני "מי נינה לולה" (Mi Niña Lola) ב-2006 אשר הפך  לסנסציה בספרד ונחשפה בגדול.אלבומה השלישי "נינה דה פווגו" (Niña de Fuego) שיצא ב-2008 היה מועמד לפרס הגראמי הלטיני בקטגורית אלבום השנה.

 

קונצרט שלישי: ריצ'רד בונה (Richard Bona) 22.4.2011

 

ריצ'רד בונה, בסיסט וזמר מקמרון, ממזג ג'אז עם השפעות ברזילאיות ואפריקאיות בשירים  שעוסקים לרוב בסוגיות חברתיות בוערות.

בונה, יליד 1967, בן למשפחה של מוסיקאים, ניגן כבר מגיל 4  על הבלאפון (כלי הקשה מערב אפריקאי), ובגיל חמש הופיע בכנסיית הכפר. שנתיים אחרי שלמד רזי הגיטרה, והא בן 13 בלבד –  הקים הרכב והופיע איתו במועדון הג'אז הצרפתי בעיר דאולה. בהשראת נגן הבס האגדי ג'קו פסטוריוס עבר לנגינה על גיטרת הבס. התחנות הבאות היו  גרמניה וצרפת (הוא בן 22) וניו-יורק בה התבסס החל מ-1995, תוך שהוא מופיע לצד ענקי ג'אז כ לארי קורייל, מייקל ברקר, מייק סטרן וסטיב גאד, הביג בנד של ג'קו פסטוריוס. ב-1999 יצא אלבומו הראשון. ב-2002 יצא לסיבוב הופעות עם ה"פט מת'יני גרופ" כווקליסט ומקישן. מ-1999 ועד היום הוא הוציא בונה שמונה אלבומים. הלוס אנג'לס טיימס כתב עליו: "דמיינו אמן עם הוירטואזיות של ג'קו פסטוריוס, זרימה ווקלית של ג'ורג' בנסון, רגש והרמוניות של ז'או ז'ילברטו, הכל מעורבב היטב עם מסורת אפריקאית, זהו ריצרד בונה

 

 

קונצרט רביעי: ליידי סמית' בלאק ממבזו (Ladysmith Black Mambazo) – 24.6.2011

 

ליידי סמית' בלאק ממבזו היא להקת הגברים מדרום אפריקה המוכרת בעיקר כלהקה שהקליטה עם פול סיימון את התקליט זוכה הגראמי   "גרייסלנד" –  נוסדה נוסד ב-1960 על ידי ז'וסף שאבאללה והפכה אחד ההרכבים הפעילים והמוכרים ביותר ביבשת בפרט ובעולם בכלל. ההרכב פועל כיום גם כאקדמיה ניידת, המלמדת אנשים אודות התרבות הדרום אפריקאית.

על פי שאבאללה נולדה היוזמה להקמת ההרכב בעקבות סדרת חלומות שחלם ובהן שמע הרמוניות  isicathamiya (המוסיקה המסורתית של שבט הזולו). לאחר שהצליחו מאוד בחתונות ואירועים דומים, רשם שאבאללה את ההרכב לתחרות של מוסיקת ה- isicathamiya. האגדה מספרת (ואולי זו אינה אגדה, ששהרכב היה כה טוב שנאסר עליו להשתתף בתחרות. ב-1973 הם הוציאו לאור את אלבומם הראשון "אמאבוטו" (Amabutho). האלבום, כמו אלבומים רבים נוספים שלהם, הוכתר כאלבום זהב. שיתוף הפעולה שלהם עם פול סיימון ב-1986 פתח להם דרך אל שוק המוסיקה הבינלאומי וחשפם למאזינים רבים בכל העולם.

 

 

 

 

 

 

 

 

בתמונות מלמעלה למטה: עידן רייכל במסיבת העיתונאים, קונדה בויקה, ליידי סמית' בלאק ממבזו, ריצ'ארד בונה, וויו בארקה טורה

עידן רייכל סדרת מוסיקת עולם חדשה – מסיבת עיתונאים + ראיון

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן