ג'אז תוצרת כחול לבן

מינואט

4.5/5

מינואט הם מנחם זיבצינר (גיטרה), ניצן עין-הבר (סקסופונים), דורון רפאלי (תופים, הקשה)  איתי שימרון (גיטרה בס) תל-אביב, חדרה, ירושלים, חיפה. מעורב ישראלי, מממוצע גילים 25. "ריקוד ראשון", דיסק בכורה, שהציב אותם מיידית בליגה הראשונה של הג'אז המקומי.

"מינואט" מצטרפת להתפתחות המופלאה המתרחשת אצלנו בשנים האחרונות בג'אז הישראלי. נגנים שבו מבוסטון וניו-יורק והתחילו לנגן וליצור בלי ללחוץ על התקשורת, כי שום נשי יחסי ציבור לא יעבדו בהתנדבות. לא מדובר הרי באלילי-שעה, אלא במוסיקאים שעובדים על פיור מיוסיק, שמחברים קצוות וחוטי השפעות ל'קשר' הזה שנקרא ג'אז ישראלי עכשווי ממדרגה ראשונה, שאינו מתחשב באופנות ומודלים.

 היום זה לא משנה אם אתה לוקח את יאן גרברק ומביא אותו למזרח, כי גם יאן גרברק לוקח את המזרח שלנו אל המזרח אירופאי שלו. גם פט מתיני נתן אותותיו בג'ז המקומי. כל הסכרים נפרצים, ובלי להרגיש אנחנו נמצאים בעידן, שצעירים מקומיים יוצרים מוסיקה,  מוסיקה טובה.

"ריקוד ראשון" של "מינואט" הוא דיסק שיכול להתחרות בקלות בהרבה תקליטים המיוצרים בחברות הג'אז העיקריות כמו ECM. המינואטים לא עבדו על מודלים, סגנונות, סולואים מרהיבים. אבל לא שמענו  מההרכב סווינג אחד ולא חצי ביבופ. הם מאלתרים על בסיס מוסיקלי בלי פוזות, יוצאים מאווירה של רגע והולכים אל המרחב, ובסופו של דבר מגיעים אל היצירה. "פירנצה" (של איתי שימרון) יכול להפוך בקלות לסטנדרט שינוגן בעוד מאה שנה. שבע וחצי דקות של מלודיה וסקסופון אווירה נושם של ניצן עין-הבר. גם "הפסל" מפתיע במעבר מאטונאלי למלודי, כאשר הניגוד נוצר בין כלי הקשה הממחישים את עבודתו הפיסית של האמן ובין הסקסופון המקרין את חשיבתו.

הם יאלתרו על "נרדיס" הסטנדרט של מיילס דיוויס ויצאו מפרזה אסוסציאטיווית אחת ל"דרור יקרא" התימני (הסקסופון של ניצן), ומאידך מפגש כמעט אינטימי בין הגיטרה של מנחם זיבצינר והסקסופון של ניצן ב"אמור שוב". בלי פוזות, בלי להפגין 'פאנקיות', בלי להיות 'שחורים' בכוח, מוסיקה נטולת שרירים.

הרכב של תקשורת יצירתית. לא יוצאים משום בסיס מדוייק, רק "קונספט", וגם זה לא אבסולוטי, למרות שהם כבר שמעו מפי כמה מהברנז'ה שהמוסיקה שלהם נשמעת נורא מדוייקת.

"מינואט" מתחילה מאיזה ג'ם-סאשן במועדון "תו" בחיפה. זיבצינר מגלה את דורון רפאלי. זיבצינר אולי הגיע לשערי גן העדן המוסיקלי שלו ב"מינואט". אתה צריך לסחוט ממנו שהוא השתייך פעם להרכב הרוק החיפאי שנקרא "קילר הלוהטת". אבל זיבצינר לא יתבייש ב"חמש-בש", להקתו עד ל"מינואט", למרות שהיום הוא מבין כי פיוז'ן זה לא הכוס קפה שלו. הוא בסך הכל הלך בשלבים, יצא מבלוז, מהנדריקס, הגיע לפיוז'ן, ועכשיו הוא בתחנה המכונה "מוסיקה פתוחה". שם המשחק: תקשורת אופטימלית, מוסיקה שרוחשת ומתרחשת, וזה אולי המכנה המשותף עם הג'אז, כי לעולם אינך מנגן סטנדרט כמו שניגנת בשבוע שעבר. אתה לוקח משהו פשוט כמו הקטע "מינואט", ארבע אקורדים ושישה תווים של מנגינה ומתחיל לספר סיפור.

הסיפור של ניצן עין-הבר מתחיל אולי באביו, מרקיד אקורדיוניסט, שלימד אותו לשמוע ג'ז בריקוד. יש לו ברקורד רקע קלסי.  ניגן בתזמורת צה"ל, הטיילת, הרביעייה של אלברט פיאמנטה. רקד על החתונה של דודו פישר. למרות שניצן הוא פרונטאלי יותר מהאחרים, הוא מקפיד לא לגנוב את ההצגה.

דורון רפאלי בא מרוק. בית ירושלמי רווי מתופפים (שלושה אחים, כולם מתופפים!) , או כמו שהחבר'ה מ"מינואט" צוחקים עליו ואומרים _ "בית דפוק". ילדות בשכונת מחניים. זוכר עצמו כילד עם דרבוקה. דורון למד באקדמיה ע"ש רובין, המשיך בניו-יורק. ניגן ג'ם סאשנים ב"פרגוד". עכשיו הוא ב"אטרף", רוק-סלסה. בנסיעות מתל-אביב לירושלים הוא עושה לעצמו מדיטציה כדי לעבור לעולם של האטרפים. אתה לא צריך ללחוץ על דורון כדי להבין שהוא אוהב יותר מוסיקה בלי שאואופ.
למעשה, כל החבר'ה של "מינואט" יוצאים מבסיס קאמרי, ומדובר בחבר'ה שמקליטים מוסיקה בלי אמרגנים, בלי מעבדים, בלי מפיקים אחראיים, כמעט בלי חברת תקליטים אם.סי.איי תמכה, עודדה ויצרה מסגרת והוציאה דיסק בידיעה שלא הולכים לעשות מזה כסף גדול.

אגב, "מינואט" הוציאו מכיסם 7000 דולר על הפרוייקט, כרבע מעלות של תקליט רוק מקומי יקר, מה שמראה, כי כאשר מדובר במוסיקאים יוצרים – זה לא חלום עתידני מטורף.

אבל הכסף אינו  מדבר כשמדובר במפגש שהוא מעבר למפגש מוסיקלי רגיל. כאן מדובר בקבוצה שחבריה מתרגשים ביחד, מבלים ביחד. אף סוציומאט אולי לא יוכל להסביר מה קרה ב"מינואט" אחרי שהם התחילו לפתח את ארבע האקורדים הראשונים.

והאידילה הזו אינה מזויפת. לפי המוסיקה הזו ולפי הפירגון ההדדי של הארבעה – הם היו הולכים על עוד על ארבעה דיסקים מתוצרת בית, לפני שתגיע ההזמנה הראשונה מחו"ל.

 

 

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן