בוסה נובה סביב העולם Around The World

פוטומיו מציגה Putumayo Presents

התו השמיני
4.5/5

סובבו גלובוס. הבוסה נובה בכל מקום. מאז הפיפטיז, הבוסה (*) היא שגרירת המוסיקה הברזילאית בכל העולם. דור הולך ודור בא. לא מזמן הייתה כאן בבל ג'ילברטו, הבת של ג'ואו, עוד ממשיכה נפלאה של דור החלוצים. הבוסה מגיעה ללאונג', למוסיקה האלקטרונית, למוסיקת העולם. באוסף הזה – 12 אמנים מדרום אמריקה, מצפון אמריקה, מאסיה, מאפריקה ומאירופה, בעיקר צרפת,  שאימצו את הבוסה לרפרטואר שלהם.
סטייסי קנט, זמרת הג'אז שהופיעה בישראל כמה פעמים, ושנמצאת ברשימת המשתתפים אומרת על הבוסה:

"Bossa nova is a form of music that fuses infectious samba rhythms, beautiful jazz harmonies and profound musical poetry. It’s music that seems to get inside everybody! We travel all over the world and from Taipei to Copenhagen to the USA, in every country, every continent, I love to witness how much people are moved by this particular genre"..

האוסף הוא ניאו-בוסה מלודי שמשתדל לא להיכנס לתחום מוסיקת המעליות – מגיע כמובן מברזיל, מקנדה, קפ ורדה, צרפת (הרוב), גרמניה, מקסיקו, סרביה, נורבגיה, ארה"ב, דרום קוריאה. המיוחד הוא בחשיפה של אמנים והרכבים לא מוכרים כמו צמד האינדי הגרמני 2raumwohnung בביצוע אווירה מיוחד "מפתה" למי שהגרמנית לא הורסת לו את החוויה.
כדי לחזור למבטא המקורי הנכון נסו בפתיחה את Bia ב – Jardim של הישראלית קרן אן זיידל, שהפך סטנדרט עולמי – בניחוח ובעיבוד שעושה לשיר הסבה נפלאה לבוסה.
Nancy Vleira With Tito Paris בשיר Esperanca De Mar Azul הוא שילוב קולח בין קפ ורדה (ארץ מוצאה של סזריה אבורה) לפורטוגל – בלוווי פסנתר שרוק איתם. תמשיכו עם בוסה צרפתית מתקתקה ומחניפה – להיט של Didier Sustrac שנקראת Tout Seul (בודד), ואם להוריד שירים לאייפוד – השיר הזה מוביל. ב
ייצוג מפתיע לברזיל-צרפת מ – Pierre Aderne בקצב מידטמפו מעודן ובמנגינה הורגת ברכותה בשיר Vida De Estrela .
Armanda Martinez
מופיעה בדגל קנדה-מקסיקו, בשיר Hasia Que Pueda אלט נמוך, מנגינה צובטת, אווירה אפרורית מופלאה. לא שמעתם – לא הבנתם.
את Meditation של קרלוס ג'ובים מספקים הצמד Tom & Joy בסגנון לאונג' מלטף במרקם מתקתק עדין. דושקו גויקוביץ' מסרביה מפעיל חצוצורה בלקנית בשרנית ל – Menina Moca, ואילו Hilde Hefte מנורבגיה מגישה "קורקבדו" בטון געגוע אינטימי שבא לך להדליק נר בחשכה. הזמרת סטייסי קנט ובעלה הסקסופוניסט ג'ים טומלינסון מעניקים לאוסף את הטאץ' הג'אזי המתבקש בגרסה מופלאה של So Nice. הקינוח צרפתי עם ניחוח של נשיקה צרפתית הכי רומנטית. מי זה? Kad Achouri בשיר Mon Per a Moi, תצטרפו .

בתמונות: דידייה סוסטראק, פייר אדרנה, קאד אשורי, סטייסי קנט


* בוסה נובה

בוסה נובה (בפורטוגזית: Bossa Nova) – מוסיקה שנוצרה בתערובת של מקצבים ברזילאים עממיים (סמבה אפרו ברזילאית) מלודיות ואימפרוביזצית ג'אז מאופקת (cool-toned ) שנות החמישים של המאה הקודמת, בהשפעת הג'אז של החוף המערבי. בתוצאה הסופית הבוסה הייתה מעין סמבה רוגעת נטולת כלי הקשה רועשים ובעלת דגש מיוחד על הרמוניה מורכבת.
המלחין אנטוניו קרלוס ג'ובים Antonio Carlos Jobim – הוא מהחלוצים הבולטים אם לא הבולט מכולם. הקול שהכי חבר למוסיקה שלו היה קולו הרך של ג'ואאו ג'ילברטו Joao Gilberto. בסוף החמישים, הסרט "אורפיאו נגרו" חשף את המוסיקה של ג'ובים בארה"ב. מוסיקאים נוספים שנחשבים לבולטים שבמבצעי בתחילת הפצתה – הגיטריסט צ'ארלי ביירד Charlie Byrd, נגן הסקסופון טנור, סטן גץ Stan Getz והזמרת Astrud Gilberto שיחד עם בעלה ג'ואאו וסטן גץ יצרו את "הנערה מאיפנמה" The Girl From Ipanema.

שנות השישים היו שנות הפריחה של הבוסה, אבל הסגנון מעולם לא איבד גובה, ממשיך להיות בין הז'אנרים המוסיקליים היותר מבוקשים לצד בת משפחתו – הסמבה. המקצב הבסיסי של הבוסה נובה שאול ממקצב הסמבה, המשלב תבניות קצב שמקורן בקהילות עבדים מאפריקה עם אלמנטים הלקוחים ממוזיקת מארש אירופית. כמו הסמבה, כתובה הבוסה נובה במקצב 2/2 בדרך כלל, עם דגש על הפעמה הראשונה.
בליווי הגיטרה הטיפוסי, פורטת הבוהן על מיתר הבס (הצליל הנמוך) בפעמות 1 ו-3, בעוד שאר האצבעות פורטות בו-זמנית על המיתרים הגבוהים בפעמות 1, 2, ובהשהיה אחרי פעמה 3. מבחינה הרמונית קיים דמיון רב בין בוסה נובה וג'אז: בשני המקרים רב השימוש באקורדים מוגדלים, מוקטנים ומורכבים ("מלוכלכים") המעצימים את ההשהיה ההרמונית. אופייניים לבוסה נובה מהלכים הרמוניים כרומטיים: צעדים הרמוניים הדרגתיים.
שירי בוסה נובה טיפוסיים מורכבים בדרך כלל משני בתים ולרוב הם נטולי פזמון (בניגוד לרוב שירי המוזיקה הפופולרית). אורכו של שיר בוסה נובה נע בין 2 ל-4 דקות. הקלטותיהם הראשונות של ז'ובים וז'ילברטו כללו קטעים המורכבים אף מבית אחד בלבד שבוצע פעמיים, ואורכם היה לעתים פחות מ-2 דקות. רבים מקטעי הבוסה נובה כלולים בספר הסטנדרטים (ה-Real Book) המשמש את נגני הג'אז.

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן