אופיר הדס משוגע

אופיר הדס – משוגע

“משוגע” של אופיר הדס הוא שיר עם לב כפול: מצד אחד – טקסט פנימי, כמעט קלסטרופובי, על אדם הסגור בתוך עצמו. מצד שני – עיבוד לטיני קצבי (בין סמבה לרומבה) שמניע את הגוף קדימה

שירה: אופיר הדס מילים ולחן: אופיר הדס
4.5/5

“משוגע” של אופיר הדס הוא שיר עם לב כפול: מצד אחד – טקסט פנימי, כמעט קלסטרופובי, על אדם הסגור בתוך עצמו. מצד שני – עיבוד לטיני קצבי (בין סמבה לרומבה) שמניע את הגוף קדימה. הפער הזה הוא לא מקרי. הוא לב היצירה.
"עולם גדול, חדר קטן המשוגע בפנים" החדר איננו מרחב פיזי בלבד – הוא תודעה. האדם לא מנותק מהעולם כי אין לו גישה, אלא כי הוא עטוף בעצמו. התיאור של “הכל לבן, הכל שקט” מייצר תחושת ריק סטרילי 
לא כאוס, אלא קיפאון. זה לא שיגעון מתפרץ. זה שיגעון שקט.
השיר נכתב  בגוף שני. יש מעין דיאלוג  עצמי. הדובר מביט בדמות הזו מבחוץ: שקט, סגור, מתבונן, מנותק אבל בפנים – "אין מילים למחשבות שמתנגנות בתוך הראש שלך"  המחשבות הן מוזיקה, החדר הוא אקוסטיקה. אבל אין קהל.(השיר לפי עדות הכותב נכתב בתקופת הסגר בקורונה)  זו בדידות קוגניטיבית – לא רגשית בלבד.

 השיר בנוי על שני רעשים: רעש העולם – מלחמות, פחד, רעב, רעש התודעה -מחשבות, חרדה, דחפים. המשפט  "כי כל הרעש בפנים לא יצבע את החדר שלך" הוא תיאור של ניתוק רגשי עמוק. אפילו הסערה הפנימית לא מצליחה לשנות את הקיפאון. זו אמירה כואבת: אתה סוער – אבל כלום לא קורה.
הפזמון – קריאה לחיים: "צא לדרך צא להתאהב שידפוק הלב תן לעצמך להתלהב להתאכזב" . השיר משתנה מטון תיאורי לטון מניע. המשפט: "אל תפחד להיות כמו משוגע" הופך את “משוגע” מכינוי גנאי לתואר של חיות. 
המשוגע האמיתי הוא לא מי שמרגיש יותר מדי, אלא מי שלא מעז להרגיש בכלל.
הבחירה במקצב לטיני הפוכה לגמרי מתוכן השיר בתחילתו. המקצב חושני, תנועתי, קרנבלי כמעט, מחובר לגוף, וזה הפוך לגמרי מתוכן השיר בתחילתו. הטקסט מתאר אדם קפוא, הקצב אומר לו לזוז הגוף מקדים את הנפש.
וזה מדויק מאוד לשורה: "שידפוק הלב", כי המקצב עצמו מדמה פעימת לב מואצת.
המעבר מתיאור להנעה טבעי אפקטיבי. כנ"ל הפיכת “משוגע” לערך חיובי כמו גם השימוש במוזיקה כמנגנון דרמטי (הקצב מול הקיפאון).
חלק מהשורות (“יש מלחמות ואנשים רעים”) מעט כלליות-נדושות מדי, אבל בגדול אופיר הדס מצליח לבטא נפלא את תחושותיו בתוך הסגר האישי: הוא מציע מהלך פסיכולוגי ברור: אתה סגור, אתה שקט מדי, העולם מפחיד., אבל הלב חייב לדפוק. תצא – גם אם תתאכזב. המקצב המלהיב  מוציא את המסר מהכוח לפועל זו לא רק מחשבה, זו הצעה פיזית.

אופיר הדס משוגע

עולם גדול, חדר קטן, תראה אותך, המשוגע בפנים
איך אתה נראה כל כך שקט תמיד, דקות, שעות, שנים
אולי שמעת כל מה שקורה בחוץ עכשיו
יש מלחמות ואנשים רעים ופחד ורעב
וכל הרעש בחוץ לא יפריע לשקט שלך
משוגע, תראה אותך

ואין מילים למחשבות שמתנגנות בתוך הראש שלך
אין מי שישמע מעבר לקירות שמקיפים אותך
הכל שקט, הכל לבן, הכל כל כך קטן
ואתה לא מבין מה יש בחוץ אבל אתה מוכן
כי כל הרעש בפנים לא יצבע את החדר שלך
משוגע, תראה אותך

מבט רעב
צא לדרך צא להתאהב
שידפוק הלב
תן לעצמך להתלהב
להתאכזב
אל תפחד מהכאב
אל תפחד להיות כמו משוגע
שאף פעם לא נרגע

וכשתצא תנשום אוויר, תרגיש קצת בנאדם, תקפוץ לים
אז תוכל לשכוח מהרבה דברים שלא שומעים משם
מאנשים שפוחדים ממה שלא יודעים
הם ילמדו אותך שככה זה ולא כולם שורדים
וכל הרעש מהם לא יפריע לדרך שלך
משוגע, תראה אותך

מבט רעב..

אופיר הדס פייסבוק

share

2 אהבו את זה

share

2 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן