מה שעשו לשיר הרעות

מה שעשו לשיר הרעות

השיר מייצג את האידיאלים החברתיים של תקופת תש"ח – ההקרבה למען המולדת, הדאגה של הפרט לכלל, אחוות הלוחמים ובעיקר את זכרם וקדושתם של הנופלים - לא מסר אגרסיבי של השמדת האויב

/5

מקהלת הילדים של עוטף עזה המכונים "ילדי דור הניצחון", מעוררת ביקורת בינלאומית בעקבות הגרסה החדשה של "שיר הרעות". קולות פרו-פלסטינים טוענים שהשיר בצורתו הנוכחית ממחיש את התוקפנות הישראלית. הגרסה הזו מחליפה את המילים המקוריות של המשורר חיים גורי במסר עוצמתי ואגרסיבי. המילים החדשות כוללות ביטויים כמו "נחסל את כולם" ו"תוך שנה לא יהיה שם כלום". אתרים רבים בישראל שיבחו בהתפעלות את הקאבר במילים כמו "מצמרר", "קורע לב".
את הגרסה חדשה מטעם "תנועת החזית האזרחית"  שרים ילדים בגילאי 6-12, המכונים, "ילדי דור הניצחון" כולם מפונים מיישובי עוטף עזה – שכבר חודש וחצי לא נמצאים בבתיהם. גרסת ילדי "דור הניצחון" מגיעה לעולם במטרה לתמוך בחיילי צה"ל וכוחות הביטחון שלוחמים בעזה. בלב השיר דרישה לחסל את החמאס פעם אחת ולתמיד, על מנת שיוכלו לשוב לבתיהם בשלום.
בגרסה החדשה שרים הילדים: "על חוף עזה יורד ליל הסתיו/ מטוסים מפגיזים הרס הרס/ הנה צה"ל חוצה את הקו/ לחסל את נושאי צלב הקרס", ומבטיחים "תוך שנה נחסל את כולם". מאחורי הטקסט החדש  עופר רוזנבאום ושולמית סטולרו, אנשי שיווק וייעוץ אסטרטגי שאינם אמנים או מוסיקאים, שמדגישים בהודעה לתקשורת כי התייחסו לשיר "בחרדת קודש", ולכן בחרו לא לשנות את הפזמון.
מבקרי הגרסה מצביעים על עיוות מקומם של השיר המקורי. "שיר הרעות" מייצג את האידיאלים החברתיים של תקופת תש"ח – ההקרבה למען המולדת, הדאגה של הפרט לכלל, אחוות הלוחמים ובעיקר את זכרם וקדושתם של הנופלים. המשפט "נזכור את כולם", המופיע בפזמון החוזר, הפך למוטו מרכזי של הנצחת חללי צה"ל.
משפטים "כבר שנה, ונותרנו מעט – מה רבים שאינם כבר בינינו". ו"הרעות נשאנוך בלי מילים אפורה עקשנית ושותקת" מדגישים את תחושת הקולקטיב, האחווה והרעות בין הלוחמים, זאת לעומת שירים עבריים רבים אחרים המדגישים דווקא את האובדן האישי כגון "אנחנו שנינו מאותו הכפר". ערך ה"רעות" הפך מאוחר יותר באופן רשמי לאחד מערכי צה"ל.
רונן טל מ"הארץ" מגדיר את הגרסה כ"מקוממת" וכ"נקרופיליות תרבותית, ניצול ציני של כאב אותנטי שנגרם בשל אובדן מחריד של חיים" –  בגלל הרשות שלקחו לעצמם יוצרי הגרסה להתעלל בשיר שהוא חלק מהמורשת התרבותית של כולנו. השיר מייצג את האידיאלים החברתיים של תקופת תש"ח.  המשפט "נזכור את כולם", המופיע בפזמון החוזר, הפך מוטו מרכזי של הנצחת חללי צה"ל. מערך ה"רעות" הפך לאחד מערכי צה"ל.  "הרעות" נועד לבטא מסר מאחד לאומה נאבקת, אין בו אפילו שמץ מהתפארות הוולגרית שיש ב"הרס הרס" ו"נחסל את כולם".

ילדי דור הניצחון שיר הרעות

שיר הרעות הגרסה המקורית

share

0 אהבו את זה

share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן