ההתעניינות במוזיקה צוענית נבנתה באטיות במהלך השנים האחרונות. אתנומוסיקולוגים תמיד היו מוקסמים מהצוענים, אך הציבור הגדול חבר למוסיקה שלהם במובנים טרנדיים רק לאחרונה. המגוון רחב: מוזיקה צוענית הונגרית, טורקית, פלמנקו, ג'אז צועני, מוזיקה רומנית. נוודות הצוענים הביאה למגוון רחב של מוסיקה תחת הקטגוריה "מוסיקה צוענית".הג'יפסי קינגס כתופעת מיינסטרים לא חוללו את המהפך. הוא החל דווקא מהקולנוע, מסרט כמו של טוני גאטליף Latcho Drom (הדרך הטובה), שעורר התעניינות גדולה במוסיקה הצוענית.
כיום יש ביקוש לתקליטורי מוסיקה צוענית יותר מאי פעם. הוא מגיע אפילו עד הגיטריסט "ג'אנגו" ריינהארדט, בלגי במוצאו המייצג את ז'אנר הג'אז הצועני. סיבוב ההופעות של קרון הצוענים – Gypsy Caravan tour משנת 1999, בחסות המכון למוסיקה עולמית, כלל הרכבים שהיו בחזית ההתעוררות באירופה: מוסאפיר, המייצג את "הצוענים השורשיים", Taraf de Haidouks ההונגרית הרב תרבותית, פלמנקו צועני של של אנטוניו אל פיפא, שלישיית קולפקוב, נגני גיטרות שבעת המיתרים הרוסיים, ויורי יונקוב, המייצג את חוד החנית של מוזיקת החתונות הבולגרית.
באבחנה כללית, המוזיקה הצוענית האמיתית היא זו שהצוענים מנגנים לעצמם. הקלטותיו של אורסארי הרומני המופיעות ב"דומבלה דומבה" – מוזיקת א-קפלה מאולתרת – יכולה להתאים להגדרת "מוסיקה צוענית". מצד שני: אין מוסיקה צוענית טהורה. היא קשורה קודם כל למקום המוצא שלה, ולעיתים היא תוצר של שני מקומות בהם שהו צוענים. (יש אפילו כמה ראיות המצביעות על כך שהצוענים שגורשו מפורטוגל לברזיל מילאו חלק בהתפתחותה של הסמבה!) תערובת מוזיקלית מהסוג זה ניכרת במוזיקת החתונה הבולגרית. המוזיקה של איבו פאפאסוב, יורי יונקוב, פרוס מוספטוב גלובסטיל ממקדוניה. יש בה שילוב פרוע של אלמנטים טורקיים, צוענים, רוק, ג'אז ואלמנטים מקומיים. ברמה אקוסטית ומקומית שורשית יותר להקת Taraf de Haidouks משלבת אלמנטים מאותם מקורות עם צורות צועניות מסורתיות. גם תזמורת הנשיפה ל בובאן מרקוביץ היא חידוש צועני טיפוסי.
בכל מקום בו הצוענים ניגנו, הם שילבו את הרפרטואר המקומי למוזיקה שלהם. אז אם נקשיב למוזיקה הצוענית של הונגריה ונשווה אותה למוזיקה הצוענית של ספרד, נראה שאחת נשמעת הונגרית ואילו השניה נשמע ספרדית. האם הן היו נשמעת יותר הונגרית או יותר ספרדית אם היתה מנוגנת על ידי נגנים לא צוענים?
קיים סגנון מוזיקלי ייחודי שתמיד יכול להיות קשור לנגן צועני כזה או אחר. מצד שני ישנם אלמנטים סגנוניים נפוצים. לדוגמא, במוסיקה הצוענית של יוון בולט כלי כמו הקלרינט. צריך להקשיב לגישה הכרומטית (מרווחים של חצאי טונים) המיוחדת של נגן צועני בסולואים וגם לאפקט המיקרו-טונאלי (מוזיקה מיקרוטונאלית היא מוזיקה המשתמשת במרווחי צלילים הקטנים מחצי טון, שהוא המרווח הקטן ביותר במוזיקה המערבית) יש גישה כרומטית כזו במוסיקה הצוענית הרומנית.
היבטים בולטים אחרים של מוזיקה צוענית קשורים לשירה הקולית, לסגנון, לפרייזינג. הזמר הצועני נשמע כאילו מאחורי הקצב, משתמש בקול חזה מחוספס ולא בקול גרוני מלוטש. נכון: אלמנטים אלה בהחלט קיימים במוסיקה של תרבויות אחרות, ולכן אין לקטלג אותם כתכונות "צועניות" בלבד. אפשר לתאר באותה קלות את האלמנטים הנ"ל במוסיקת הבלוז, גם בה קיים ההיבט הרגשי של שמבטא באופן אותנטי ודרמטי את מהות החיים. אין ספק: הסוגיות השונות שעולות בניסיון לנסח קווי מיתאר סגנוניים במוזיקה הצוענית הן מרתקות, ומשמשות חלק להעשרת חווית ההאזנה למוזיקה הזו.
החבורה האגדית Taraf De Haidouks מציגה כאן את 'Waltz From Masquerade' לקוח מהאלבום Maskarada המפרשן את הרפרטואר הקלאסי האירופי של המאה ה -19 וה -20 של ברטוק, דה פאלה, אלבניז וחצ'טוריאן, שהושפעו ממוזיקה פולקלורית צוענית. חברי Mostar Sevdah Reunion מבוסניה הרצגובינה, מנגנים מעין בלוז בלקני עם שורשים עותמאניים.
תחת "מוסיקה צוענית" קיימים הרבה הרכבי נשיפה בלקניים (Balkan Gypsy brass music) פאנקיים. אחת כזו היא התזמורת של בובאן מרקוביץ' Boban Markovic Orkestar הקטע באלבום – 'Voz' (רכבת) מתנשף בקצב מסונכרן עוצר נשימה, מעין מוזיקת חתונות שהיא בעת ובעונה אחת עתיקה ועכשווית.
תזמורת הנשיפה הצוענית הרומנית Fanfare Ciocarlia נמצאת בשורה הראשונה של תזמורות מבוקשות במוסיקה הצוענית הבלקנית ו- 'Que Dolor' ('איך זה כואב') היא הכלאה לוהטת של פלמנקו רומבה ופאנק נשיפה.
המוזיקה המסורתית של בלה לקאטוס ופרויקט הנוער הצועני (Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project) מספר את סיפורם העכשווי של צוענים הונגרים צעירים וניתן לעקוב אחריו בדיסק הבונוס המצורף. (אלבום כפול)