הגורו ההודי של הביטלס והמוסיקה המערבית

ראווי שנקר

0/5

הכל התחיל למעשה במסיבה קטנה שנערכה ב-1966 בלונדון בחסות גוף שייצג את המוסיקה האסיאתית בבריטניה. המוסיקאי ההודי ראווי שנקר פוגש את ג'ורג' הריסון, חבר הביטלס, מי שיהפוך מאוחר יותר לתלמידו המפורסם ביותר. כל השאר – היסטוריה. גם הריסון כבר אינו בין החיים.
אז, ב-1967,גילה שנקר להריסון שהוא מופיע כבר עשר שנים (מ-1956) באירופה עם מוסיקה הודית קלאסית. מאז שנקר הפך למוסיקאי ההודי המפורסם ביותר בעולם אי-פעם.
ראווי שנקר Ravi Shankar, (שם מקורי: Rabindra Shankar Chowdery) יליד ורנסי (1920), וירטואוז הסיטאר, שמת בגיל 92 בסן דייגו, היה השגריר הגדול הראשון של המוסיקה ההודית במערב. הוא גם המוסיקאי שקירב בין המוסיקה האסיאתית למערבית – הקלאסית (שיתוף פעולה עם יהודי מנוחין) הרוק (ניגן עם אריק קלפטון, בוב דילן), הג'אז (ג'ון קולטריין) והמוסיקה המודרנית (פיליפ גלאס). הקונצרט שלו בקרנגי הול שתועד כאלבום ב-2002, זכה לפרס הגראמי באותה שנה כאלבום הטוב ביותר למוזיקת עולם.
בין השאר כתב יצירות לסיטאר ולתזמורת. הופעותיו בפסטיבל הפופ במונטריי, בוודסטוק, בקונצרט למען בנגלדש חיזקו את מעמדו כגורו של ההיפיז במערב (כן הזרוק, ארוך השער, הצעיר מרדן של שנות הששים שדגל בחופש מיני ושימוש בסמים), מעמד ששנקר מעולם לא התלהב ממנו.
דגל בהאזנה למוסיקה ללא סמים: "מי שמאזין למוסיקה ללא השפעת סמים, יגיע לשיכרון החושים האמיתי. זה היופי במוסיקה. אני לא מאמין שהמוסיקה זקוקה לתמריצים".
שנקר היה מוסיקאי אקלקטי. פרט להיותו מוסיקאי הודי קלאסי, הוא אהב אקספרימנטים במגרש של המוסיקה המערבית. על כך הוא ספג גם ביקורת מטהרני המוסיקה ההודית, בעיקר בתקופה שחבר לביטלס, ולא מעט בגלל קנאה על הצלחתו הגדולה. ההבדל בין שנקר למוסיקאים הודים אחרים שהגיעו למערב – שהוא בחר בדרך החבירה למוסיקה המערבית.
ראווי שנקר המשיך להופיע כמעט עד מותו (לעיתים עם בתו אנושקה), כשהוא מקדם את אלבומו האחרון 1 The Living Room Sessions – Part, שיצא בתחילת 2012. ההופעה האחרונה שלו עם אנושקה נערכה בבנגלור, בדרום הודו בפברואר 2012.
האוטוביוגרפיה שלו My Music, My Life, שיצאה ב-1969, נחשבת למבוא הטוב ביותר למוסיקה הינדוסטנית.
"למוסיקה ב-1967 היו השפעות מאוד רוחניות, בעיקר לרגיעה. אחר-כך היא הפכה רומנטית ובסוף מהנה ומשמחת"
ראווי שנקר היה נשוי פעמיים לנשים בנות ארצו (ב-1941 הפך לאב עם בנו בכורו שובהנדרה שנקר), אך קיים במקביל מערכות יחסים בלתי רשמיות בשנות השבעים והשמונים. אחת מהן חלק עם המפיקה הניו יורקית סו ג'ונס, שב-1978 ילדה את בתם המשותפת נורה ג'ונס – הזמרת-יוצרת, שלאורך שנים נמנעה מקשר עם אביה.
שלוש שנים לאחר לידתה של נורה ג'ונס, נולדה לראווי ולאשתו לעתיד סוקניה ראג'אן אנושקה שנקר, אותה טיפח כיורשת שלו בנגינת סיטאר.

וידאו: ראווי שנקר מלמד את ג'ורג' הריסון ללנגן סיטאר

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן