האהבה של המטייל הישראלי להודו ולסביבותיה – יש והיא מסתיימת בהרפתקה קצרה לקראת "הכניסה לחיים", יש שהיא מתארכת ליותר מאשר טיול תרמילאים מתוך התאהבות אמיתית, לעיתים רחוקות יותר היא הופכת למטמורפוזה אישית של ממש. למהפך חיים תרבותי. הצלילים מגיעים מ"שושן", אלבומו השני של שי בן צור (שיוצא בלייבל – EarthSync.) הם הסיפור הזה – של שינוי-מהפך תרבותי. אישי.
קודם כל אני נפעם לשמוע תמהיל מוסיקלי די מוזר – שמישהו הגדיר "מוסיקה עברית סופית". זה אינו רחוק מהאמת. שילוב נדיר. בן צור כותב את השירים בעברית ומלביש אותם בלבושים אתניים. אבל בסופו של דבר, האלמנט הסופי הוא נשמת האלבום – בולט מעל לאלמנטים האחרים.
נדמה לי ששי בן צור מתחיל באמונה הזו – שמוסיקה שוברת מחסום שפות. כשהוא עובר לשפות אחרות, אני ממשיך להקשיב כאילו זוהי אותה שפה כולל "למות באהבה", שנשמע סוג השאנטי הנאיבי, שאינו כוס התה שלי. אבל בן צור שותה בצמא גם את המסרים של המוסיקה הזו.
הוא התקרב למוסיקה הודית קלאסית אחרי ששמע ענקים כהריפרסאד צ'אורסיה, זאקיר חוסיין, שניהם הופיעו בישראל. מסעו לתרבות החדשה החל בהדרכתו של Ustad Zia Fariduddin Dagar. מהזמרים הבולטים במוסיקה ההודית הקלאסית, בז'אנר שנקרא Dhrupad, הנחשב לאחת הצורות הותיקות של המוסיקה ההינדית.
הדיסק מראה הצטלבות דרכים אומנותית-פוליטית-דתית מובהקת, כלומר הפלת מחסומים. שי בן צור חי בהודו כבר למעלה מעשור שנים, יוצר מוסיקה ברוח המסורות האינדיות, הסופיות (Sufi Qawwali), מקצבים ראג'אסטנים (Rajasthani rhythms) במפגש עם אלמנטים מערביים. מחבר טקסטים בעברית עם המוסיקה האינדית. אלבום הבכורה שלו שייצא ב-2003 נקרא "הייאם"(Heeyam) "אהבה שמימית", הוקלט בהודו, ישראל וארה"ב הושתת ברובו על סגנון הקוואלי (Qawwali) ומוזיקת ריקוד סופית שמקורה בהודו ופקיסטן, המשלבת בתוכה מגוון של סגנונות וטקסטים קדושים ליהודים, מוסלמים והינדים. בשנת 2004 הופיע שי ב- jahan e khusrau, הפסטיבל הבינלאומי היוקרתי למוסיקה סופית שנערך בניו דלהי. ב-2006 הוזמן להופעה חגיגית במסגרת פסטיבל ישראל.
עכשיו מגיעים 12 השירים האלה בעברית, אורדו (אחת מן הלשונות הפקיסטניות המשמשת את המוסלמים) ובהינדית (הלשון העיקרית בצפון הודו). השילובים לעיתים – מקסימים. אני מקשיב ל – Sovev, והנה זה קורה – שילוב מקורי יפהפה של תרבויות. זה אינו הקסם היחיד המגיע מהאלבום הזה.
השבוע שי בן צור מופיע כאן מלווה בנגנים מראג'סטן ומישראל ברידינג 3 (30.4)
על הבמה ינגנו: שי בן צור- שירה, בנסורי ( חליל הודי), Munshi Khan – (רג'אסטן)- שירה והרמוניום, Kutla Khan (רג'אסטן) – דולק, קירטל, בהפנג, שירה, נבל פה, ) Chuga Khan רג'אסטן)- קירטל, בהפנג, נבל פה, שירה, אודי בן כנען- לירה, בוזוקי, גיטרה, אייל מזיג- בס, רן לב ארי- תופים.