תקליט ויניל או קומפקט דיסק

תקליטי ויניל או CD?

השבוע (יולי 2026) מקבלים נתון מפתיע: מכירות תקליטורי ה-CD בארצות הברית רשמו זינוק של 16 אחוזים במהלך המחצית הראשונה של 2026, ועקפו באופן משמעותי את קצב הצמיחה של תקליטי הויניל.

/5

איך אתם מאזינים למוסיקה? במערכת שמע מקצועית? בתקליטי ויניל, בדיסקים, בטלפון, בסטרימינג? ספוטיפיי? אפל מיוזיק? קובצי MP3? אחרי עשרות שנות האזנה, אני ממשיך להיות נאמן למערכת השמע הותיקה שלי מגבר אונקיו, שישה רמקולים (ג'יי בי אל (JBL), מורל (Morel), קף (KEF).קןמפקט דיסק וגם הפטיפון הישן והטוב.אני חושב על מה שמפסידים הילדים של ימינו ששומעים קבצי mp3 מקומפרסים למוות ללא איכות דרך הספיקרים העלובים של המחשב או הטלפון.
ארבעה עשורים אחרי תור הזהב שלהם, והרבה אחרי שאמצעי מדיה מאוחרים יותר כמו קלטות, היתה מגמה של סוף עידן הדיסקים (CD) ושהתקליטורים כבר הפכו לפריט לאספנים – כאשר מכירות תקליטי הויניל  הגיעו לשיאים חדשים. 2.2 מיליון אלבומי ויניל נמכרו בשבוע שהסתיים ב-22 בדצמבר 2023, הנתון הגבוה ביותר שנרשם מאז שהחלו סקירות של מוסיקה דיגיטלית. כך דווח הבילבורד. ואכן, זו הפעם השנייה מאז 1991 שמכירות הוויניל חוצות את רף ה-2 מיליון תקליט הויניל הנמכר ביותר באותם ימים היה  'Midnights' של טיילור סוויפט.
האם ה – CD מת? השבוע (יולי 2026) מקבלים נתון מפתיע: מכירות תקליטורי ה-CD בארצות הברית רשמו זינוק של 16 אחוזים במהלך המחצית הראשונה של 2026, ועקפו באופן משמעותי את קצב הצמיחה של תקליטי הויניל. הנתונים החדשים נחשפו בדו"ח האמצע השנתי לשנת 2026 של חברת נתוני הבידור לומינייט (Luminate), שקבע כי 16.3 מיליון תקליטורים נמכרו ברחבי המדינה בין ינואר לסוף יוני. לשם השוואה, מכירות הויניל צמחו בשיעור צנוע יותר של 2.4 אחוזים בהשוואה לשנה המקבילה. עם זאת, תקליטי הויניל נותרים הפופולריים יותר מבין שני הפורמטים מבחינת יחידות, כאשר 21.8 מיליון אלבומי ויניל נמכרו באותה תקופה. כמו כן, נרכשו כ-205,000 קלטות שמע.

המכירות המשולבות של תקליטורים, תקליטים וקלטות גדלו ב-7.8 אחוזים לכ-38.2 מיליון יחידות במהלך המחצית הראשונה של השנה. לומινεייט ייחסה חלק ניכר מהעלייה המהירה במכירות ה-CD ל"בניית אוספים" ו"נגישות מחירים", וכן ללוח זמנים חזק של הוצאות קיי-פופ (K-pop) ולהגעתו של אלבום הקאמבק המצליח ביותר של להקת BTS, ששמו 'ARIRANG'. האלבום מכר 516,000 עותקים פיזיים בארצות הברית במהלך שבוע ההשקה שלו, כולל 208,000 עותקי ויניל – סך מכירות הויניל השבועי הגבוה ביותר ללהקה מאז שחברת לומινεייט החלה לעקוב אחר רכישות באופן אלקטרוני בשנת 1991. אלבומי קיי-פופ נמכרים לעתים קרובות במספר גרסאות הכוללות כרטיסי צילום (photocards) בלעדיים, פוסטרים, ספרים ופריטים נוספים, המעודדים מעריצים לבנות אוספים ולרכשו מספר עותקים של אותו תקליט.

עם זאת, העלייה לא הונעה בלעדית על ידי BTS או שוק הקיי-פופ הרחב. כאשר כלל מכירות הקיי-פופ הוסרו מהנתונים, רכישות ה-CD בארצות הברית עדיין רשמו עלייה של 6.7 אחוזים בהשוואה למחצית הראשונה של 2025.
הממצאים מעידים כי מעריצים צעירים מתייחסים יותר ויותר לתקליטורים כאל מרצ'נדייז במחיר נוח וכפריטים אספניים, ולא רק כאל אמצעי להאזנה מוזיקה.

המגמה הזו מתרחשת  לצד צמיחה מתמשכת בהזרמת מוזיקה (סטרימינג) . הזרמות האודיו לפי דרישה בארצות הברית עלו ב-4.8 אחוזים ל-732.7 מיליארד במהלך המחצית הראשונה של השנה, בעוד שההזרמות הגלובליות גדלו ב-9.8 אחוזים ל-2.8 טריליון.

מבחינת מוצרי האזנה פיזיים – עדיין תקליט הויניל שולט במכירות. מדובר תעשייה של ממש.  זה לא רק הדפסות חדשות של תקליטים אלא גם מכירות של תקליטים יד שנייה, פטיפונים, מחטים לניגון ועוד אביזרים משלימים. בעולם הטכנו, הויניל מעולם לא ירד מהכותרות. די ג'אים משתמשים בדרך כלל רק בוינילים להופעות. הקאמבק הזה נוצר בעקבות עליית סגנון הטכנו לבימת ההופעות המרכזית.
החזרה לתקליט ויניל  (זה  המכונה אריך-נֶגֶן) לא ביטלה אצלי את הקומפקט דיסק הישן והטוב של פיוניר (Pioneer)   מה ההבדל באיכות השמע של ויניל לעומת קבצים דיגיטליים, כאשר הם מושמעים באמצעות אותם רמקולים ורסיבר? הויניל מוגבל טכנולוגית. הוא לא מגיע לרמות האכסון של המידע הדיגיטלי. לחריטה על חומר של ויניל, שהוא סוג של פלסטיק, יש בעיות מכניות. יש לו בלאי גדול, ומחט של פטיפון לא תבין מידע של הקלטות בעוצמות גבוהות ובתדרים מסוימים.
הויניל מתבסס על הקלטה אנלוגית לעומת הדיגיטלית. שמבוצעת  על פי הדגימה הספרתית של הצליל. זו נעשית באיכות מעולה, והאוזן האנושית  מסוגלת בקושי להבדיל בין ההקלטה האנלוגית (למשל טייפ באיכות מעולה) וההקלטה הספרתית. מצד שני, היא תסבול מתקליט ויניל  שמתנגן עם רעשי רקע בגלל חוסר החלקות או שריטות של הפלסטיק (הקול בעצמו מוקלט כחריצים בתקליט).
ועדיין הלב יוצא אל השחור, והעגול  עם החור באמצע.  השיבה לוויניל התעצמה מאוד בשנים האחרונות לא מתוך שיקולים מקצועיים של שיפור חווית ההאזנה, אלא יותר סוג של טרנד רטרו רוחני-חברתי. יש מי שגילו את התקליט, יש מי  שרואים בתקליטים סוג של רומנטיקה, יש מי שגדלו על תקליטים ושמרים להם אמונים. יש מי שמבחינתם תקליט הוויניל מעורר מנעורים רחוקים, מימי עבר, געגועים לשפיות קיומית מול המתרחש בהווה.
אוהבי תקליטי ויניל  לא יוותרו על החוויה. הם יישבעו שהסאונד של תקליט הויניל הוא הכי מהימן וחם,  הפורמט הכי טהור של האזנה למוזיקה, והכי נאמן למקור.
מבחינתם לתקליט יש יותר מערך רומנטי. הוא מוצר אמנותי לכל דבר – לנראות שלו יש חשיבות עצומה לחוויה – מהעטיפה המפורטת והמרשימה, דף המילים המצורף, גם בצורת ההאזנה  לשני צדדים בפטיפון. בלי אפשרות לזפזפ. אז כן, תקליט הויניל מקבל מחדש מעמד של יצירה שלמה ומושלמת. דווקא המגבלות הן שיוצרות את קסם ההתעסקות בו. יש בויניל הרבה מן הנוסטלגיה, כך שזה יותר ריטואל של אספנות. ברמה הטכנולוגית צריכים להודות כי קיימים פערים לטובת הדיגיטלי  גם אם משתמשים בפטיפון הכי טו, ועדיין לפי הנתונים של קיץ 26 – אל תספידו את תקליטור!.

*** בין תקליטי הויניל הנמכרים ביותר בישראל
קווין – הלהיטים הגדולים
ארקטיק מאנקיז – Am
פינק פלויד – Dark Side Of The Moon
ביטלס – Abbey Road
איימי ויינהאוס – Back to Black
בילי אייליש – When We All Fall Asleep – Where Do We Go
פרל ג'אם – Ten
ג'ניס ג'ופלין – Greatest Hits
טרוויס סקוט – Astra world
ג'ף באקלי – Grace
לד זפלין – 4
מייקל ג'קסון – Thriller

הקאמבק של תקליט הויניל

share

0 אהבו את זה

share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

2 Responses

  1. לטעמי, התקליטים שהודפסו בעבר יותר ״חיים״ ופחות מקומפרסים (לא מרגישים סגורים) הסאונד זורם אל החלל כמו שצריך .
    הדיגיטלי יותר חד וממורכז אך מוגבל באייך שהצלילים יוצאים אל החלל.

    האספנות היא סתם תירוץ לאהבה ישנה שהיא אמיתית ולא דיגיטלית ומוגבלת .. לכן החור בשחור זה החור לכוון אליו את אהבתינו .

  2. התקליט דומה לספר,לעומת ספר דיגיטלי שקוראים במחשב או בנייד.לדעתי יש כאן חזרה לתקופת התיכון,שם אהבנו לשמוע תקליטים שהפכו גם לסמל תרבות.כמו ספרייה בבית שמעידה על תרבות,כך גם ספריית תקליטים.אני לא רואה טעם באגירת תקליטים עוד ועוד,זה תפס הרבה מקום ודורש תחזוקה,הדיגיטלי באמת נשמע הרבה יותר טוב ונקי מרעשים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן