אסתר שמיר במקום הכי נמוך בתל אביב

אסתר שמיר – במקום הכי נמוך בתל אביב

שיר על תחתית רגשית, על לילה עירוני שבו הבדידות והאהבה מתקיימות יחד. אסתר שמיר מציירת תל אביב שאינה עיר של זוהר אלא מרחב של אובדן, פחד וגעגוע. הכוח של השיר נובע מהניגוד המתמיד בין תנועה לקיפאון, בין אור לחושך, בין אהבה לפרידה.

5/5

מותה של אסתר שמיר מחזיר אל אחד השירים המזוהים איתה ביותר – "במקום הכי נמוך בתל אביב". זהו שיר שנשמע בהאזנה ראשונה כשיר אהבה לילי, אך למעשה הוא שיר על התפרקות רגשית. האהבה אינה מצילה את הדוברת מן הנפילה; להפך, היא מלווה את אובדנה. השיר נע כל הזמן בין שני צירים: העיר הגדולה והקשר האינטימי, כאשר שניהם הופכים לזירות של בדידות.
השיר מתרחש בין לילה לבוקר –  "בחמש נגמר הלילה" זוהי שעת מעבר. מבחוץ השמש כבר עולה, אבל נפשית הלילה עדיין נמשך. זהו אחד הניגודים היפים בשיר:העולם מתקדם אל הבוקר, ואילו הדוברת נשארת בחושך. הפער הזה יוצר תחושת ניכור עמוקה.

המטאפורה המרכזית נמצאת כבר בשם השיר "במקום הכי נמוך בתל אביב". לא מדובר בהכרח במיקום גיאוגרפי אלא במצב נפשי. "הנמוך" הוא תחתית רגשית, נקודת שפל. תל אביב, שבתרבות הישראלית מזוהה עם חופש, בילויים, אורות וחיים, מוצגת כאן באופן הפוך: כעיר לילית, מנוכרת ומדכאת. החזרה האובססיבית על המשפט הזה לאורך השיר הופכת אותו למעין פזמון קיומי. הדוברת אינה רק נמצאת במקום נמוך – היא לכודה בו.
בשיר פועלים שני מקורות ייאוש במקביל: תל אביב אינה מציעה נחמה – "השקט מאיים להתלקח" הוא משפט פרדוקסלי ומבריק. השקט, שבדרך כלל מסמל רוגע, הופך לאיום. גם כשהכול דומם, הסכנה קיימת. בהמשך: "האור לא מתקרב לשום פינה" האור, סמל התקווה וההארה, אינו מצליח לחדור אל המרחב שבו נמצאת הדוברת. העיר מלאה אורות, אך היא עצמה שרויה בחשכה.
במקביל לאכזבה מהמקום מתרחשת גם פרידה רגשית – "הולכת ומאבדת אותך" – למעשה שיא השיר. אחרי כל תיאורי הלילה, האלכוהול, הפחד והירידה, מתברר שהאסון האמיתי הוא אובדן האהוב. לכן הביאוס כפול: המקום אינו מציע מפלט, והאהבה אינה מצליחה להחזיק מעמד.
השיר מלא תנועת עומק כלפי מטה – "לרדת ולרדת הלאה הלאה", "נמוך יותר מפני האדמה". הירידה הופכת לתהליך בלתי נשלט. זה כבר לא רק שפל רגשי אלא כמעט כוח כבידה. הדוברת אינה נאבקת לעלות אלא מתארת נפילה מתמשכת. מנגד מופיע רגע של ספק: "לא יודעת אם רציתי להיות כאן אם שקעתי או התחלתי לעוף". זהו אחד הרגעים החזקים בשיר. הנפילה והמעוף נעשים כמעט אותו דבר. במצב של קיצון רגשי קשה להבחין בין התרסקות לשחרור.
למרות הכול, במרכז השיר ניצבת אהבה עיקשת במשפט הפשוט  – "ומעבר לזה כל הזמן אוהבת אותך". עם זאת האהבה אינה פותרת דבר: היא לא מחזירה את האור,  לא עוצרת את הירידה.,  לא מונעת את הפרידה.
מוזיקלית, השיר בנוי על מתח  בין התוכן לבין הביצוע. מצד אחד: טקסט קודר מלא בדידות ופחד, עוסק באובדן ובשפל. מצד שני: הקצב זורם., התנועה המוזיקלית מזכירה נסיעה לילית בעיר, המלודיה קליטה ואפילו סוחפת. התוצאה היא שיר שנע כמו מכונית בתל אביב לפנות בוקר, ממשיך קדימה למרות שהנוסע בפנים מתפרק. הקצב אינו מבטל את העצב אלא דווקא מדגיש אותו. זהו מאפיין מובהק של פופ-רוק עירוני איכותי: הגוף ממשיך לנוע בזמן שהנפש שוקעת.

"במקום הכי נמוך בתל אביב" הוא שיר על תחתית רגשית, על לילה עירוני שבו הבדידות והאהבה מתקיימות יחד. אסתר שמיר מציירת תל אביב שאינה עיר של זוהר אלא מרחב של אובדן, פחד וגעגוע. הכוח של השיר נובע מהניגוד המתמיד בין תנועה לקיפאון, בין אור לחושך, בין אהבה לפרידה. בסופו של דבר, הדוברת מאבדת את אהובה, אבל לא את אהבתה – ודווקא ההבחנה הזאת היא שהופכת את השיר לאחד הטקסטים העירוניים והמלנכוליים היפים שנכתבו בפופ הישראלי.

אסתר שמיר במקום הכי נמוך בתל אביב

במקום הכי נמוך בתל אביב
אסור לך להפנות את הגב
השקט מאיים להתלקח
מישהו יפסיד עצמו בקרב.

במקום הכי נמוך בתל אביב
הלב מונח חשוף על השולחן
אני שותה את המרירות שמסביב
אני שותה וכל החדר נעלם.

במקום הכי נמוך בתל אביב
משהו עוזב בי את הגוף
לא יודעת אם רציתי להיות כאן
אם שקעתי או התחלתי לעוף.

בחמש נגמר הלילה
בחוץ ודאי השמש כבר עולה
ואני איתך הלילה
כי נגמרו לי השמיים
ושכחתי איך להתחיל מהתחלה
ומעבר לזה כל הזמן אוהבת אותך.

במקום הכי נמוך בתל אביב
אני נשארת כאילו אין ברירה
לרדת ולרדת הלאה הלאה
נמוך יותר מפני האדמה.

במקום הכי נמוך בתל אביב
האור לא מתקרב לשום פינה
אני הולכת לאיבוד בתוך הפחד
הולכת ומאבדת אותך.

בחמש נגמר הלילה…

אסתר שמיר – בינה ובין אלוהים מופע וראיון 2011

אסתר שמיר פייסבוק

share

0 אהבו את זה

share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן