התרנגולים

פנס בודד

התרנגולים

סדרת בראשית הד-ארצי
4/5

חיפשתי את "פנס בודד" של חיים גורי וסשה ארגוב. האבידה נמצאה באוסף סדרת "בראשית" בפורמט דיסק כפול של תוכניות החבורה מ-1961 ומ-1963. אם יש משהו כמו "נוסטלגיה טהורה" – מבחינתי זהו השיר הזה
"הייה היה פנס בודד בקצה שכונה/ והוא האיר את ילדותנו הקטנה". כמה נכון למתרפקים שגדלו אז לומר "ילדותנו הקטנה".  מילים שאומרות הרבה על אווירת הימים ההם… אהבה מתחת לפנס בודד. מה שהוא אמר לה, והתשובה שלה – "סליחה יש לי בחינה בסמינר/ כבר זמן לשכב לישון צריך לקום מחר" והוא שמתחנן ל"עוד רגע"
גם הטון של "התרנגולים" הוא טון הגעגועים. הבמאית דאז נעמי פולני, אחת ויחידה בסגנונה, שאותו יישמה גם בלהקות הצבאיות של שנות החמישים, כמו להקת הנח"ל של התוכנית "בדרך כלל", שלקראת תום השירות החליטו חבריה להקים חבורה דומה ב"אזרחית". על השם "התרנגולים" יש זכויות יוצרים לדן בן אמוץ.
הרכב ראשון: חנן גולדבלט, ישראל (פולי) פוליאקוב, יהורם גאון, עמירם ספקטור, האקורדיוניסט תובל פטר – כולם יוצאי להקת הנח"ל, אליהם הצטרפו יוסי צמח וצביקה גרטל מלהקת גייסות השיריון. הרפקטואר הורכב משירי להקות צבאיות ("פגשתיך בשדה תלתן", "סיירים"), רביעיית מועדון התיאטרון ("אין כמו יפו בלילות", "זאת מרחוב פנורמה") להקת "בצל ירוק" ("בראשית") ושירים חדשים ("האם אמרו לך פעם", "שיר השוק").
תוכנית ראשונה: מאי 1961 – בכורה בבית הרופא בתל-אביב. תוכנית שניה -1963: בשל עזיבתם של גאון, גולדבלט, צמח וגרטל, צורפו שתי בנות ושלושה בנים: – עליזה רוזן, דבורה דותן, נגן הקלרינט יגאל קראוס, ליאור ייני וגברי בנאי, שעתיד היה לחבור לפולי ושייקה כדי להקים את "שלישיית הגשש החיוור", תחת ניהולו של אברהם דשא-פשנל, אמרגנה החדש של להקת התרנגולים. ההרכב החדש הקליט שירים כמו "צבעוניים" "הכל זהב", "השמלה הסגולה", שירי שכונה כמו "יוסי ילד שלי מוצלח", "ככה סתם", "שיר השכונה" ושירי אהבה כ"אם תרצי", "כשאת אומרת לא, "שיר אהבה חיילי". את רוב השירים כתב חיים חפר, חברה של פולני מימי הצ'יזבטרון בפלמ"ח. השאר נכתבו ע"י נעמי שמר וע.הילל. נעמי פולני הבמאית הכתיבה לכותבים מסגרת קברטית-תיאטרלית וירדה לפרטים הקטנים – חריזה, קצב, שפה. היא הקפידה על עברית מדוברת, אך לא שמאלצית שתשמע טבעית.
מוסיקלית, הסתפקה פולני במינימום של אקורדיון וקלרניט. לדבריה, כשיש לך עשרה אנשים על הבמה – הקולות הם שמייצרים את התזמור העשיר. בזכות העיבודים של פולני, זמרי הלהקה נשמעו כאילו הם שרים באופן ספונטני. בצליל היה משהו מאוד "ארצישראלי".
למרות ההצלחה הגדולה של "התרנגולים" גם בתוכניתה השנייה – הלהקה התפרקה ב-1963. במשך השנים נעשו כמה ניסיונות לשחזר אותה, "החמציצים" של 1967 (ליאור ייני, צביה גרטל, עליזה רוזן, דבורה דותן, יגאל קלאוס) בבמויה של פולני למילים של יורם טהר לב, יעקב שבתאי, ע.הלל בלחנים של סשה ארגוב ("דוד שמש ואנטנה גם"), תוכנית שנכשלה.
"התרנגולים" של 1999 הועלה במסגרת פסטיבל ישראל תת השם "התרנגולים באים", גם הפעם תחת שרביט הבימוי של נעמי פולני (בת 71 באותה שנה) – חמישה בנים ושתי בות ביניהם ירון אלדמע, בנו של המלחין והמעבד גיל אלדמע ויותם ייני, בנם המשותף של ליאור ייני ונעמי פולני, שבאישיותה האומנותית המיוחדת יצצרה סטנדרטים חדשניים ומקוריים בבידור המקומי ובאומנויות הבמה בשילוב של מקצוענות לשמה – בחירת של כותבים, זמרים וזמרות לפי הסטנדרטים שהיא התוותה.

התרנגולים – תוכנית ראשונה 1961. חברי הלהקה: יהורם גאון, חנן גולדבלט, עמירם ספקטור, ישראל פוליאקוב, צבי גרטל, יוסי צמח, שייקה לוי ותובל פטר (אקורדיאון)  הדרכה מוסיקלית: נעמי פולני.
התרנגולים תוכנית שניה 1963. חברי הלהקה:  דבורה דותן, עליזה וזן, גברי בנאי, ליאור ייני, ישראל פוליאקוב, שייקה לוי, עמירם ספקטור, תובל פטר (אקורדיאון) ויגאל קלאוס (קלרניט)
הנהלה אומנותית, בימוי והגרכה מוסיקלית: נעמי פולני. מלחין הלהקה: אלכסנדר (משה) ארגוב מנהל: אברהם דשא (פשנל)

 

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן