נתן יונתן כתב את "החול יזכור" ששרה חוה אלברשטיין ללחנו האלמותי של נחום היימן. שיר שמדבר על "הנעורים שבאו פתע אל סופם". האם השיר נכתב על חייל שנפל? נתן יונתן סיפר שלמרות שהשיר נשמע כאילו הוא על מוות בגיל צעיר (של חייל, הכי מתבקש), הוא מדבר על ההתבגרות וההזדקנות שלו עצמו. השיר נכתב בעקבות טיול שעשה יונתן על חוף הים, במהלכו חשב על שנות חייו שעברו.
בקונטקסט הזה – החול יזכור את האובדן הגדול של הנופלים (הגלים) אבל לא יזכרם כפרטים – להוציא את אלה, שעברו עליו (על חול החוף) באחד הלילות – "זולת ההם אשר עברו עם רוח לילה מאחר" השכול הכללי, שהוא עלום מול השכול הקונקרטי – מול הקונכיות שנותרו ריקות (כמו אבדו את תכולתן-חייהן ורק נהמת הים נותרה בהן).
אומרים עליהם בדרך כלל משהו כמו: אלה השירים הכי יפים, השקטים האלה, העצובים האלה. פרט לקצב-טון נוגה – אין מכנה משותף ביניהם, אבל בימי הזיכרון הם נשמעים ברצף כאילו נכתבו לימים האלה, ובמיוחד השירים שנולדו על רקע האובדן הגדול במלחמות ישראל, הצער והשכול שלאחריהן. השנה אחרי השבעה באוקטובר – השירים האלה יחלחלו עמוק אצל אלפים ששכלו את יקיריהם, הנרצחים והנופלים במלחמה.
"באב אל וואד" ו"הרעות" שחיים גורי כתב על קרבות מלחמת השחרור, הפכו סמל למלחמה ההיא על הקמת המדינה. "הרעות", שבוצע במקור על-ידי להקת הצ'יזבטרון ובהמשך ע"י יהורם גאון היה כבר שנה לאחר פתיחת מלחמת השחרור לשיר זיכרון לזכר הנופלים, כששורה מתוכו "ונזכור את כולם, את יפי הבלורית והתואר" הפכה ביטוי שגור לתאור לוחמי תש"ח. "באב אל וואד" נכתב לזכר חבריו של גורי, שלחמו ונפלו בשיירות האספקה לירושליים באותה המלחמה.
אני באוסף שהוגדר "שירים לזיכרון", רק חלקם שירי זיכרון על הנופלים, כולם – שירים שהרדיו משדר לפני ואחרי הצפירה בימי זיכרון – טון נוגה, מוסיקה שמשרה יגון, עצב, עצבות, צער, עגמה, כאב. תבחרו אתם.
אין כמו השירים להעלות את הזיכרון, לגרום לבכי הפנימי לגאות, להגיע עד דמע. זה קורה בכל פעם מחדש. יש משהו בשירים העצובים שמנקז לתוכם את תמצית הישראליות – מצד אחד: הביחד הלאומי הזה שמשרה על כולם, אבל גם צליל, שמגלם את החשש המתמשך על הילדים שהולכים לצבא. במעט מאוד מקומות בעולם שרים שירים כאלה, שמצליחים לגעת בכל כך הרבה נפשות, בכל כך מעט מילים, באותה שפה.
"אחי הצעיר יהודה", שאהוד מנור כתב לזכרו של אחיו, יהודה ויינר, יליד בנימינה שנפל בקרב בפורט תאופיק במלחמת ששת הימים בסיני והוא בן 19, שיר שהולחן ע"י יוחנן זראי ומבוצע ע"י להקת גייסות השריון.
גם את "בן יפה נולד" כתב מנור לזכר אחיו.
"ציפורים עוזבות
בערב כבר קריר
יפה בליל שבת חיכתה בשער
סתיו ברחובות
מחר היא בת עשרים
אך למה לא מלאו עשרים לנער"
"כל שנה בסתיו גיורא" של נעמי שמר, בביצועה. עצמת השירה מצמררת ומזכירה את כל הגיוראים ומיטב הבנים שנפלו ולא ישובו עוד.
"בכל שנה בסתיו גיורא
הרוח המטורפת בגני
עורפת את מיטב השושנים
בכל שנה
בכל שנה בסתיו גיורא
אשא עיני אל ההרים
מאין יבוא עזרי"
נעמי שמר היא שכתבה את "אנחנו שנינו מאותו הכפר" על חברים שהכירה,שנלחמו באותן המלחמות.
"ואני זוכר בקרב שלא נגמר
פתאום ראיתי שאתה נשבר
וכשעלה השמש מן ההר
אז אותך הבאתי אל הכפר
ואתה רואה אנחנו שוב בכפר
כמעט הכל נשאר אותו דבר
בתוך שדה ירוק אני עובר
ואתה מעבר לגדר"
"אנחנו מאותו הכפר" הוקלט לראשונה ע"י להקת פיקוד מרכז, ובהמשך בגרסת יהורם גאון.
ואם נעמי שמר אז "עצוב למות באמצע התמוז" ששרה נורית גלרון. זהו שיר שנכתב בהקשר אחר – אישי – על עצמה. נעמי נפטרה ב-26 ביוני 2004, הוא חודש תמוז. באופן אירוני, שנים לפני מותה. היא כתבה את השיר הזה לפני ניתוח, שהייתה צריכה לעבור:
עצוב למות באמצע התמוז
עכשיו באמצע התמוז למות
אל בוסתני הפרי שנתייתמו
הידד אחר, הידד נפול יפול
ועל קיצך ועל קצירך
ועל הכל.
יהודה פוליקר שר "פרח" לזכר הילדים שנהרגו בפיגוע בחוס בורקה באוקטובר 1985, שבו חייל מצרי ירה על קבוצת מטיילים. 7 נרצחו – ביניהם 4 ילדים. השיר הוא מחאה על רוע שבמלחמות.
שני שרים של חנן בן ארי שמתחברים חזק לימי הזיכרון – לילה טוב שון – מכתב שהולחן לזכרו של סמל שון מונדשיין ז"ל, שנפל במבצע צוק איתן באסון הנגמ"ש בסג'עייה. לאחר מותו נמצא בנייד שלו מכתב פרידה שכתב למשפחתו ולחבריו במקרה שלא ישוב.
השני – "שבורי לב" עליו אומר חנן: בתקופה האחרונה הוא פשוט לא עוזב אותי. אני שר אותו רגע לפני שאני נשבר. כשאין לי מושג איך לחנך את הילדים שלי. איך להתגבר על הכעס. אני צועק אותו בשלוש בלילה, על כביש החוף, כשלא מסוגל להמשיך להאזין לשידור החוזר של זהבי עצבני. זה כואב לי בעצמות לשמוע אותנו נלחמים זה בזה. אנחנו כל כך הרבה יותר יפים מזה.
אני שר אותו במחלקות הכי עצובות של בתי החולים, שם באמת אין ימין ושמאל. רק שבורי לב. אני יוצא משם עם הגיטרה אחרי חצי שעה ופשוט מת לחיות. פעם שרתי אותו לאמא של חבר, שבוע לפני שהיא הלכה וכשסיימתי היא אמרה לי, יש הרבה כאב ורוע בעולם הזה, אבל יש כל כך הרבה יותר טוב… תגיד תודה על הטוב!
שירים נוספים שמתנגנים להם בימי השכול של האביב הפורח: "הנסיך הקטן" (יהונתן גפן – שם טוב לוי) בביצוע שלישיית "קצת אחרת", "דודו" (חיים חפר – אוריה בוסקוביץ') ששרה שושנה דמארי, "הוא לא ידע את שמה" (חיים חפר–סשה ארגוב) – יהורם גאון, "החיטה צומחת שוב" (דורית צמרת – חיים ברקני) ו"נחמה" (רחל שפירא – נורית הירש) ששרה חוה אלברשטיין. "מישהו" (אהוד מנור – מתי כספי) ששרה יהודית רביץ, "לבכות לך" (אביב גפן) – אריק איינשטיין, "דמעות של מלאכים" (דן מינסטר – יוני רכטר) – יהודית רביץ ויוני רכטר, "שירים עד כאן" (נתן יונתן – נחום היימן) – מאיר בנאי ולהקת חופים, "שיר ללא שם" (שלום חנוך) – יהודית רביץ, "אליפלט" (נתן אלתרמן – סשה ארגוב) – אריק איינשטיין, "אני נושא עמי" (יעקוב אורלנד – דוד זהבי) – שלמה ארצי, "שיר ארץ" (נתן יונתן – סשה ארגוב) – אורה זיטנר, "הליכה לקיסריה" (חנה סנש – דוד זהבי) – אריק סיני.
עשרת השירים המושמעים ביותר בימי זיכרון
1. "החול יזכור" (מילים: נתן יונתן; לחן: נחום היימן)
2. "מי שחלם" (דידי מנוסי ויוחנן זראי)
3. "הרעות" (חיים גורי וסשה ארגוב)
4. "אנחנו מאותו הכפר" (נעמי שמר)
5. "מה אברך" (רחל שפירא ויאיר רוזנבלום)
6. "אחי הצעיר יהודה" (אהוד מנור ויונחן זראי)
7. "אליפלט" (נתן אלתרמן וסשה ארגוב)
8. "הנסיך הקטן" (יהונתן גפן ושם טוב לוי)
9. "לבכות לך" (אביב גפן)
10. "הוא לא ידע את שמה" (חיים חפר וסשה ארגוב)
שירים בכיכר ערב יום הזיכרון 2009
קרן הדר – "על דעת המקום", שירים בכיכר 2008
שירים בכיכר ערב יום הזיכרון 2010
נורית גלרון – עצוב למות באמצע התמוז
3 Responses
כדאי להוסיף את מה אברך שישמעו גם אותו
כואב ומרגש
כל הגוף כואב עד העצמות מגודל הכאב שרק מתחזק משנה לשנה ,עד מתי נחיה על חרבנו…..