הפסנתר מארח

שלמה גרוניך ותזמורת מארש דוֹנְדוּרְמָה

אולם סוזן דלל
4.5/5

הייתה התרחשות אחת בפסטיבל הפסנתר מארח שאי אפשר להשאיר מאחור בלי להותיר משהו לדפי ההסטוריה של המוסיקה המקומית. ההפנינג המוסיקלי התרחש בצהרי שישי באולם סוזן דלל (13.11) כאשר שלמה גרוניך הזמין את תזמורת מארש דוֹנְדוּרְמָה. מפגש יחיד במינו בין פסנתרן וירטואוז והרכב של חמישה-עשר איש המנגנים תערובת של מוזיקה בלקנית, ערבית, צוענית, אפריקאית, ג'אז ופ'אנק.

 

גרוניך הוא אמן של חיבורים, של שידוכים בלתי צפויים, של סגנונות המתרגשים להיפגש. מארש דוֹנְדוּרְמָה הזכירה את התזמורות הבלקניות של גורן ברגוביץ' (החתונות והלוויות) ואמיר קוסטוריצה (נו סמוקינג אורקסטרה), מוסיקה שהיא תמצית של עממיות אותנטית עם קורטוב של נוסטלגיה, מוסיקה קצבית של יופי ראשוני ושל פשטות, אנושיות ושמחת חיים. מוסיקה שלוקחת קצבים ים-תיכוניים ומחברת אותם לפולק הבלקני שבין בולגריה,מקדוניה  סלובניה וקרואטיה, וגם לרוק-פאנק העכשוויים.

גרוניך התוסס, הדינאמי, הסקרן הבלתי נלאה מן הסתם אמר לעצמו, כשהציע את הקומבינה: יש סיבה למסיבה. יש כאן פוטנציאל לחגיגה. כשאיש ההקשה הצעיר חגור בתוף ומצילתיים חובר לנגן הטובה, ומתחילה הילולת כליזמר.

ב"שירים פשוטים" הייתה תחושה של אולם נשפים של פעם, ב"קואיננה", במקצב שבע שמיניות המבוסס על לחן בלקני, קיבלנו הצגה גרוניכית  אקסהיביציוניסטית טיפוסית מתובלת בגוונים של ג'אז מחטיבת הסקסופונים של דונדורמה.

נגיעות סולו פסנתר קלאסיות גיוונו ב"עכשיו זה שנינו" בעיבוד יפה-מפתיע  לטובה, ופתאום בתוך הבלקני הזה נכנס "הצד התימני שבך", שהשאיר את התזמורת לבדה על הבמה למפגן ביג באנד פאנקי-בלקני-צועני. גרוניך חזר להשתובב ב"לונה פארק" בסגנון המוחצן שלו, מעין הופעה דמונית מוטרפת. "וכיתתו" בוצע באוריינטציה של סמבה, עיבוד אקסטרווגננדי, צליל ביג בנד בשילוב שופר. ב"שומקום" שמענו הברקה – קול לואי ארמסטרונג של אחד מחברי התזמורת, הכנה לקצב וטמפרמנט שהיו הבסיס ל"סימפטיה", קטע ללא הפסקה שהתאים מאוד לאופי של הקומבינה הזו. וכמו תמיד אצל גרוניך – גומרים בשיא.

 

מה זה מארש דונדורמה? השם "מארש דונדורמה" הוא שיבוש קל של שמה של גלידת מַרַש דונדורמה (Maraş dondurması) ממנה טעם איש ההקשה דותן יוגב בטיול בטורקיה זמן קצר לפני הקמת התזמורת. מַרַש הפך למארש כדי להזכיר את מסורת תזמורת הצעידה. דותן הוא שאסף את את הנגנים והנהיג את ההרכב הירושלמי מאז הקמתו.

ההרכב התחיל בהופעות רחוב – הראשונה בשוק מחנה יהודה בשנת 2005. ההמשך – מועדונים ופסטיבלים רחבי העולם, פסטיבל ישראל, פסטיבל הג'אז של ת"א ופסטיבל הג'אז בשוני, פסטיבל גוצ'ה בסרביה, פסטיבל הג'אז במונטריאול, הופעות בניו-יורק, הונגריה וקרואטיה.

 

 

שלמה גרוניך מארש דונדורמה בהפסנתר מארח

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן